Google Scholar: cites
La crisis de la covid-19 y su impacto en los trabajos : ¿Una oportunidad perdida?
Borràs Català, Vicent (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT))
Moreno Colom, Sara, 1978- (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT))

Títol variant: La crisi de la covid-19 i el seu impacte als treballs : una oportunitat perduda?
Títol variant: The impact of the COVID-19 crisis on jobs : a missed opportunity?
Data: 2021
Resum: El objetivo del artículo es analizar el impacto de género de la crisis de la Covid-19 sobre los cambios que se venían dando en la distribución de los tiempos de trabajos entre mujeres y hombres antes de la pandemia. Dichos cambios, tanto a nivel internacional como nacional, señalaban una disminución del tiempo dedicado al trabajo doméstico por parte de las mujeres y un aumento del tiempo dedicado al cuidado de criaturas por parte de los hombres. La hipótesis de partida subraya que la mayor carga de trabajo doméstico y de cuidados que supone el confinamiento de la población recae, principalmente, sobre las mujeres. A partir de una estrategia metodológica de carácter cualitativo, se presentan distintas rutinas de confinamiento, así como el discurso de mujeres y hombres acerca del trabajo a distancia. Como conclusión se apunta que la crisis de la Covid-19 representa una oportunidad perdida para avanzar en la corresponsabilidad de los trabajos y la revalorización de las tareas domésticas.
Resum: L'objectiu de l'article és analitzar l'impacte de gènere de la crisi de la Covid-19 sobre els canvis que es venien donant en la distribució dels temps de treballs entre dones i homes abans de la pandèmia. Aquests canvis, tant a nivell internacional com nacional, assenyalaven una disminució del temps dedicat al treball domèstic per part de les dones i un augment del temps dedicat a la cura de criatures per part dels homes. La hipòtesi de partida subratlla que la major càrrega de treball domèstic i de cures que suposa el confinament de la població recau, principalment, sobre les dones. A partir d'una estratègia metodològica de caràcter qualitatiu, es presenten diferents rutines de confinament, així com el discurs de dones i homes sobre el treball a distància. Com a conclusió s'apunta que la crisi de la Covid-19 representa una oportunitat perduda per avançar en la corresponsabilitat dels treballs i la revalorització de les tasques domèstiques.
Resum: The aim of this paper is to analyse the gender impact of the Covid-19 crisis on the changes taking place in the allocation of working times between women and men before the pandemic. These changes, at both national and international levels, pointed to a decrease in the amount of time devoted to domestic work by women and an increase in the amount of time devoted to children care by men. The starting hypothesis stresses that women have faced the large burden of domestic and care work during the COVID-19. Based on a qualitative methodological strategy, different every day confinement routines are presented, as well as the discourse of women and men about telework. As a general conclusion, it is pointed out that the Covid-19 crisis represents a lost opportunity to advance in a more equal allocation responsibility of domestic work as well as the recognition of the value of household work.
Nota: L'estudi "Impacto de Género del teletrabajo y rutinas de confinamiento: más allá de lo obvio (IGETECO)" ha rebut finançament Banco Santander/CRUE(SUPERACOVID19_2. 2. IGETECO)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Covid-19 ; Trabajo doméstico ; Trabajo de cuidados ; Género ; Teletrabajo ; Treball domèstic ; Treball de cura ; Gènere ; Teletreball ; Domestic work ; Care work ; Gender ; Telework
Publicat a: Anuario IET de trabajo y relaciones laborales, Vol. 7 (2021) , p. 187-209 (Vulnerabilitat i mercat de treball) , ISSN 2339-5753

Adreça original: https://revistes.uab.cat/anuarioiet/article/view/v7-borras-moreno
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/anuarioiet/article/view/386448
DOI: 10.5565/rev/aiet.100


23 p, 241.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT)
Articles > Articles publicats > Anuario iet de trabajo y relaciones laborales
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2021-04-22, darrera modificació el 2022-11-13



   Favorit i Compartir