Mirades i relats de les dones xefs sobre la seva trajectòria professional : entrellaçant vida personal, gènere i restauració
Méndez Creu, Marta
Selva Olid, Clara, dir.
Muñoz Justicia, Juan Manuel, dir.

Date: 2020
Abstract: L'estudi 'Mirades i relats de les dones xefs sobre la seva trajectòria professional: entrellaçant vida personal, gènere i restauració' realitza una anàlisi de les trajectòries professionals de les dones que treballen a la restauració comercial. Aquest sector, la restauració, es caracteritza per generar empleabilitat a l'Estat Espanyol, però també, per les condicions de precarietat (i. e. salaris insuficients, alta temporalitat, jornades laborals molt extenses) que ofereix als seus treballadors i especialment, a les dones. També es destaca per ser un sector amb alts nivells de competitivitat entre el personal de cuina que es veu abocat a un estat de pressió i tensió constant. Un altre tret distintiu de la restauració és la presencia de violència i la normalització d'aquesta en l'entorn laboral. Així doncs, la restauració és un sector que, per les condicions inherents al mateix, és un entorn laboral procliu a que es produeixin diferents riscos psicosocials (i. e. estrès, burnout i mobbing) que perjudiquen la salut i el benestar de les persones que hi treballen. A totes aquestes condicions, cal afegir que les dones xefs també han de fer front a les desigualtats de gènere que provoca que tinguin majors dificultats per desenvolupar-se en aquest sector que està altament masculinitzat. Des d'aquesta perspectiva, són diversos estudis que destaquen les dificultats i les barreres que tenen les dones xefs per accedir al sector i per accedir a posicions de responsabilitat. Tenint en compte aquests aspectes, l'anàlisi realitzada es fa des d'una perspectiva de gènere, ja que s'entén el gènere com un constructe social que estableix un ordre social desigual entre homes i dones. L'objectiu principal d'aquesta tesi és estudiar la trajectòria professional de les xefs i els elements que la condicionen, des d'una perspectiva organitzacional i de gènere que permeti entendre la mirada i l'experiència de les xefs respecte a la seva trajectòria professional. L'estudi s'ha abordat des d'una metodologia qualitativa que ha pres com a base el relat de les xefs sobre les seves trajectòries professionals. El nombre de participants ha estat d'11 dones que viuen a l'estat Espanyol i que són o han sigut caps de cuina i/o propietàries d'un restaurant gastronòmic. La recollida d'informació s'ha fet mitjançant entrevistes semi-estructurades i el procediment analític s'ha realitzat en dues fases diferenciades: una pre-anàlisi, que consisteix en una lectura oberta del corpus i una anàlisi sistemàtica, que s'ha materialitzat a través del programa Atlas. ti. 7. Els resultats ens mostren que hi ha diferents elements que condicionen la trajectòria de les xefs i que poden ser de naturalesa personal (i. e. les orientacions fonamentals i la influència personal), sectorial (i. e. la participació en competicions, xarxa de contactes, riscos psicosocials, etc. ) i de gènere (i. e. les premisses de gènere o la maternitat entre d'altres). D'altra banda, l'estudi descriptiu de la trajectòria professional ens ha portat a la construcció de sis models de carrera que ens permeten explicar les transicions, les aspiracions i motivacions de les xefs respecte a la seva trajectòria professional. Així doncs, s'han trobat models que es caracteritzen pel gran volum de transicions que es realitzen i que dibuixen una trajectòria en ziga-zaga, models que són completament lineals o d'altres que compaginen dues trajectòries de manera paral·lela. També hi ha trajectòries que s'interrompen i d'altres que segueixen sense cap tipus de pausa que permeten veure que la trajectòria professional de les xefs és molt diversa i no respon a un model de desenvolupament únic.
Abstract: En el estudio 'Miradas y relatos de las mujeres chefs sobre su trayectoria profesional: entrelazando vida personal, genero y restauración' se realiza un análisis de las trayectorias profesionales de las mujeres que trabajan en la restauración comercial. Este sector, la restauración, se caracteriza por generar muchos puestos de trabajo en el Estado Español, pero también, por las condiciones de precariedad (i. e. salarios insuficientes, alta temporalidad y jornadas laborales muy extensas) que ofrece a sus trabajadores y especialmente, a las trabajadoras. También se destaca por ser un sector con altos niveles de competitividad entre el personal de cocina y esto los lleva a trabajar en un estado de presión y tensión constante. Otro rasgo distintivo de la restauración es la presencia de violencia y la normalización de este entorno laboral. Así pues, la restauración es un sector que, por las condiciones inherentes al mismo, es un entorno laboral proclive a que se produzcan diferentes riesgos psicosociales (i. e. estrés, burnout y mobbing) que perjudican la salud y el bienestar de los trabajadores. A todas estas condiciones, cabe añadir que las mujeres chefs también deben hacer frente a la desigualdad de género que provoca que tengan mayores dificultades para desarrollarse en este sector altamente masculinizado. Desde esta perspectiva, son diversos los estudios que destacan las dificultades y las barreras que tienen las mujeres chefs para acceder al sector y para acceder a posiciones de responsabilidad. Teniendo en cuenta estos aspectos, el estudio y el análisis realizado se hacen desde una perspectiva de género, entendiendo el género como un constructo social que establece un orden social desigual entre hombres y mujeres. Por lo tanto, el objetivo principal de esta tesis es estudiar la trayectoria profesional de las chefs y de los elementos que la condicionan desde una perspectiva organizacional y de género que permita entender la mirada y la experiencia de las chefs respecto a su trayectoria profesional. El estudio se ha abordado desde una metodología cualitativa que se basa en el relato de las chefs sobre sus trayectorias profesionales y el nombre de participantes ha sido de 11 mujeres que viven en el estado español y que son o han sido jefas de cocina y/o propietarias de un restaurante gastronómico. La recogida de la información se ha llevado a cabo mediante entrevistas semi-estructuradas y el procedimiento analítico se ha realizado en dos fases diferenciadas: un pre-análisis, que consiste en una lectura abierta del corpus y un análisis sistemático que se ha materializado a través del programa de Atlas. Ti. 7. Los resultados nos muestran que hay diferentes elementos que condicionan las trayectorias de las chefs y que pueden ser de naturaleza personal (i. e. las orientaciones fundamentales y la influencia familiar), sectorial (i. e. participación en competiciones, redes de contactos, riesgos psicosociales, etc. ) y de género (i. e. las premisas de género o la maternidad entre otros). Por otro lado, el estudio descriptivo de las trayectorias profesionales nos permite explicar las transiciones, las aspiraciones y motivaciones de las chefs respecto a su trayectoria profesional. Así mismo, se han encontrado modelos que se caracterizan por el alto volumen de transiciones que se efectúan y que dibujan una trayectoria en zigzag, modelos que son completamente lineales y otros que compaginan dos trayectorias de manera paralela. También hay trayectorias que se interrumpen y otras, que siguen sin ninguna pausa, mostrando que la trayectoria de las mujeres chefs es muy diversa y que no responde a un modelo de desarrollo único.
Abstract: The study "Views and stories of women chefs on their professional careers: intertwining personal life, gender and catering" analyzes the careers of women working in commercial catering. This sector, the restaurant industry, is characterized by generating employability in Spain, but also by the precarious conditions (i. e. insufficient wages, high temporary work, very long working hours) that it offers to its workers and especially to women. It also stands out for being a sector with high levels of competitiveness among kitchen staff that is doomed to a state of constant pressure and tension. Another distinctive feature of the catering sector is the presence of violence and its normalization in the work environment. Thus, catering is a sector that, due to the conditions inherent in it, is a work environment prone to different psychosocial risks (i. e. stress, burnout and mobbing) that harm the health and well-being of the people who work there. To all these conditions, it should be added that women chefs must also address the gender inequalities that cause them to have greater difficulties in developing in this sector that is highly masculinized. From this perspective, there are several studies that highlight the difficulties and barriers that women chefs have in accessing the sector and in accessing positions of responsibility. For this reason, the analysis is done from a gender perspective, as gender is understood as a social construct that establishes an unequal social order between men and women. The main objective of this thesis is to study the professional trajectory of chefs and the elements that condition it, from an organizational and gender perspective that allows to understand the look and experience of chefs regarding their professional trajectory. The study was approached from a qualitative methodology that was based on the story of the chefs about their careers. The number of participants was 11 women who live in Spain and who are or have been chefs and/or owners of a gastronomic restaurant. The collection of information has been done through semi-structured interviews and the analytical procedure has been carried out in two different phases: a pre-analysis, which consists of an open reading of the corpus and a systematic analysis, which has materialized through the Atlas. ti. 7 program. The results show us that there are different elements that condition the trajectory of the chefs that are personals (i. e. the fundamental orientations and familiar influence), sectoral (i. e. participation in competitions, network of contacts, psychosocial risks, etc. ) and gender (i. e. the premises of gender or motherhood). On the other hand, the descriptive study of the professional trajectory has led us to the construction of six career models that allow us to explain the transitions, aspirations and motivations of the chefs regarding their professional trajectory. Thus, models have been found that are characterized by the large volume of transitions that take place and draw a zigzag trajectory, models that are completely linear or others that combine two trajectories in parallel. There are also interrupted trajectories and others that continue without any pause that allow us to see that the professional trajectory of the chefs is very diverse and does not respond to a unique development model.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Series: Programa de Doctorat en Persona i Societat en el Món Contemporani
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Subject: Trajectòria professional ; Trayectoria profesional ; Professional career ; Gènere ; Género ; Gender ; Restauració ; Restauración ; Catering sector ; Ciències de la Salut ; 159.9

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/670675


236 p, 3.3 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2021-05-26, last modified 2022-11-20



   Favorit i Compartir