Regulació comunitària de l'etiquetatge alimentari : etiquetatge general i etiquetatge ecològic
Barcons Bou, Laia
Martínez Quirante, Roser, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Date: 2021
Description: 81 pag.
Abstract: Som el que mengem. L'alimentació és el nostre principal motor de vida i per això és important ser conscients de què ingerim. Les autoritats públiques administratives són les encarregades de regular i controlar en quines condicions ingerim aquests aliments. En un context de creixent conscienciació de la població europea sobre la importància d'una bona alimentació per a la salut i pel medi ambient, el dret a la informació esdevé essencial per garantir, al seu torn, el dret a la vida. Per aquest motiu, el tema principal d'estudi és l'anàlisi de la regulació europea general en matèria d'alimentació, centrant l'atenció a l'etiquetatge dels aliments per ser una de les vies directes d'informació dels consumidors, i a la normativa específica ecològica, considerant l'auge que està tenint aquest sector. S'analitzen les principals característiques de cada regulació per determinar si la informació proporcionada als consumidors és suficient per garantir el seu dret a estar informats i, en conseqüència, a viure, o si més aviat el contingut de les etiquetes és difícilment comprensible per un consumidor mitjà i, per tant, no permet prendre decisions efectivament informades i amb coneixement de causa. Es mostra la importància del dret a la informació, en ser aquest el que fa efectiu el dret a la vida, i s'evidencia una millora del reglament general d'etiquetatge alimentari en alguns aspectes de flagrant importància actual, però també la necessitat de seguir concretant en base a una insuficiència reguladora de certs aspectes concrets d'aquest reglament, però sobretot de la regulació ecològica, que presenta vàries llacunes i incongruències. No obstant, també es reconeix la beneficiosa tasca harmonitzadora de regulacions que ha dut a terme la Unió Europea per mitjà de reglaments amb efecte directe que asseguren uns mateixos drets i condicions per a tots els Estats Membres, i finalment es recalca la importància d'innovar en aquest àmbit, unificant els textos i adaptantlos a les necessitats actuals de la població i a les exigències de la tecnologia.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Studies: Dret [2500786]
Study plan: Pla d'Estudis d'Administració i Direcció d'Empreses Dret [994]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Etiquetatge alimentari ; Etiquetatge ecològic ; Alimentació conscient ; Regulació ecològica ; Aliments ; Salut pública ; Política alimentària ; Dret alimentari



TFG
83 p, 1.9 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Law Faculty. TFG

 Record created 2021-07-13, last modified 2023-10-21



   Favorit i Compartir