Web of Science: 10 citations, Scopus: 13 citations, Google Scholar: citations,
Competencia digital : docentes en formación y resolución de problemas
Grande-de-Prado, Mario (Universidad de León)
Cañón-Rodríguez, Ruth (Universidad de León)
García-Martin, Sheila (Universidad de León)
Cantón Mayo, Isabel (Universidad de León)

Additional title: Competència digital : docents en formació i resolució de problemes
Additional title: Digital competence : teachers in training and troubleshooting
Date: 2021
Abstract: Esta investigación tiene como objetivo conocer y analizar la autopercepción que el alumnado que inicia sus estudios en el grado de Maestro de Educación Primaria posee en referencia a su competencia electrónica para resolver problemas técnicos en el entorno digital, por lo que constituye un reto educativo relevante, puesto que se trata de un conocimiento imprescindible en la sociedad actual. El presente examen emplea una metodología descriptivo-interpretativa y ex post facto, utilizando para la recogida de datos un cuestionario dirigido al alumnado del primer curso del grado de Maestro de Educación Primaria de una facultad de Educación durante cuatro años consecutivos. A partir de los resultados obtenidos, se puede afirmar que estos docentes en formación se valoran a sí mismos como competentes. Sin embargo, no debemos olvidar que estos resultados solo muestran la autopercepción de los participantes y que en ellos se encuentran diferencias asociadas al sexo, es decir, los varones del estudio se valoran más competentes y parecen sentirse más seguros ante los problemas que puedan surgir con los dispositivos digitales que las mujeres.
Abstract: Aquesta investigació té com a objectiu conèixer i analitzar l'autopercepció que posseeix l'alumnat que inicia els estudis en el grau de Mestre d'Educació Primària en referència a la seva competència electrònica per resoldre problemes tècnics en l'entorn digital, per la qual cosa aquesta qüestió esdevé un repte educatiu rellevant, atès que es tracta d'un coneixement imprescindible en la societat actual. El present examen fa servir una metodologia descriptivointerpretativa i ex post facto, utilitzant per a la recollida de dades un qüestionari adreçat a l'alumnat del primer curs del grau de Mestre d'Educació Primària d'una facultat d'Educació durant quatre anys consecutius. En base als resultats obtinguts, es pot afirmar que aquests docents en formació es valoren a si mateixos com a competents, però no hem d'oblidar que aquests resultats només ens en mostren l'autopercepció i que es troben diferències associades al sexe, és a dir, els homes de l'estudi es consideren més competents i sembla que se sentin més segurs davant dels problemes que puguin sorgir amb els dispositius digitals que les dones.
Abstract: The aim of this research is to determine and analyze the self-perception of first-year students in the bachelor's degree in primary teacher education regarding their skills to resolve technical problems in the digital environment. Digital competence is essential is today's society and constitutes a significant educational challenge. A descriptive-interpretative and ex post facto methodology was used. Data were collected by means of a questionnaire administered to first-year students over a period of four consecutive years. The results indicate that teacher trainees consider themselves to be digitally competent, although it should be noted that these results only show the students' self-perception. Some differences related to sex have been found. Specifically, the men in the study rated themselves as being more digitally competent and seem to feel more confident about problems that may arise with digital devices than the women.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Formación del profesorado ; TIC ; Educación superior ; Resolución de problemas ; Tecnología digital ; Competencia digital ; Competència digital ; Resolució de problemes ; Formació del professorat ; Educació superior ; Tecnologia digital ; Digital competence ; Troubleshooting ; Teacher training ; ICT ; Higher education ; Digital technology
Published in: Educar, Vol. 57 Núm. 2 (2021) , p. 381-396 (Temas de investigación) , ISSN 2014-8801

Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v57-n2-grande-etal
DOI: 10.5565/rev/educar.1159


16 p, 154.8 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Educar
Articles > Research articles

 Record created 2021-09-28, last modified 2023-02-03



   Favorit i Compartir