Salud, enfermedad y estigma social
González Romero, Alba
Espluga, Josep, 1964-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Salut, malaltia i estigma social
Títol variant: Health, disease and social stigma
Data: 2021
Resum: Des de l'inici de la pandèmia hem escoltat com la salut mental de la població està en un punt crític, fins aquest moment es parlava molt poques vegades sobre la salut mental de les persones, ja que s'associa la salut mental a trastorns mentals greus i a comportaments "estranys" per part dels malalts, creant una separació de grups entre ells i nosaltres, formant un estigma cap a ells, les persones amb trastorns mentals. Aquest estigma és present en tota la societat, en diferents graus, però cal posar el focus en els professionals de salut mental, ja que són els que passen una gran part del temps amb els pacients i, per tant, aquest estigma pot perjudicar la millora del pacient. És per això, que en aquest treball es realitzen sis entrevistes a diferents professionals de salut mental per analitzar el grau d'estigma que tenen. D'aquesta manera s'aconsegueix corroborar una sèrie d'hipòtesis: a) les variables sociodemogràfiques influeixen de manera positiva en la disminució de l'estigma cap a les persones amb malalties mentals; b) dins del món sanitari es presenten diferències entre les persones amb malalties mentals lleus i greus; c) el contacte prolongat amb els pacients afavoreix la reducció de l'estigma, encara que no en tots els casos és així; i finalment, d) els professionals de salut mental no pateixen estigma per part de la societat per la seva feina.
Resum: Desde el inicio de la pandemia hemos escuchado cómo la salud mental de la población está en un punto crítico, hasta este momento se hablaba muy pocas veces sobre la salud mental de las personas, ya que se asocia la salud mental a trastornos mentales graves y a comportamientos "extraños" por parte de los enfermos, creando una separación de grupos entre ellos y nosotros, formando un estigma hacia ellos, las personas con trastornos mentales. Este estigma es presente en toda la sociedad, en diferentes grados, pero hay que poner el foco en los profesionales de salud mental, ya que son los que pasan una gran parte del tiempo con los pacientes y, por tanto, este estigma puede perjudicar a la mejora del paciente. Es por esto, que en este trabajo se realizan seis entrevistas a diferentes profesionales de salud mental para analizar el grado de estigma que tienen. De esta manera se consigue corroborar una serie de hipótesis: a) las variables sociodemográficas influyen de manera positiva en la disminución del estigma hacia las personas con enfermedades mentales; b) dentro del mundo sanitario se presentan diferencias entre las personas con enfermedades mentales leves y graves; c) el contacto prolongado con los pacientes favorece a la reducción del estigma, aunque no en todos los casos es así; y finalmente, d) los profesionales de salud mental no sufren estigma por parte de la sociedad por su trabajo.
Resum: Since the beginning of the pandemic, we have heard how the mental health of the population is at a critical point, until this moment people's mental health was rarely talked about. Mental health is associated with severe mental disorders and "strange" behaviour on the part of sufferers, creating a separation of groups between them and us, forming a stigma towards them, people with mental disorders. This stigma is present throughout society, to varying degrees, but the focus must be placed on mental health professionals, as they are the ones who spend a large part of their time with patients and, therefore, this stigma can be detrimental to the patient's improvement. This is why, in this study, six interviews were conducted with different mental health professionals to analyze the degree of a stigma they have. In this way, a series of hypotheses are corroborated: a) socio-demographic variables have a positive influence on the reduction of stigma towards people with mental illnesses; b) within the healthcare world there are differences between people with mild and severe mental illnesses; c) prolonged contact with patients favours the reduction of stigma, although this is not the case in all cases; and finally, d) mental health professionals do not suffer stigma from society because of their work.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Sociologia [819]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Entrevistes ; Estigma ; Professionals salut mental ; Salut mental ; Trastorns mentals ; Entrevistas ; Profesionales salud mental ; Salud mental ; Trastornos mentales ; Interviews ; Stigma ; Mental health ; Mental health professionals ; Mental disorders



TFG
117 p, 814.2 KB

Resum executiu
3 p, 134.0 KB

Pòster
1 p, 965.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2021-10-01, darrera modificació el 2022-04-05



   Favorit i Compartir