Web of Science: 8 cites, Scopus: 8 cites, Google Scholar: cites,
Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo
Cedó, Lídia (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Fernández-Castillejo, Sara (Fundació EURECAT-Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, Reus)
Rubió, Laura (Universitat de Lleida)
Metso, Jari (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland)
Santos, David (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Muñoz-Aguayo, Daniel (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Rivas-Urbina, Andrea (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Méndez Lara, Karen Alejandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Farràs Mañé, Marta (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Jauhiainen, Matti (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland)
Motilva, Maria-José (Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino)
Fitó, Montserrat (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona))
Escolà-Gil, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)

Data: 2020
Resum: The intake of olive oil (OO) enriched with phenolic compounds (PCs) promotes ex vivo HDL-mediated macrophage cholesterol efflux in humans. We aimed to determine the effects of PC-enriched virgin OO on reverse cholesterol transport (RevCT) from macrophages to feces in vivo. Female C57BL/6 mice were given intragastric doses of refined OO (ROO) and a functional unrefined virgin OO enriched with its own PC (FVOO) for 14 days. Our experiments included two independent groups of mice that received intragastric doses of the phenolic extract (PE) used to prepare the FVOO and the vehicle solution (saline), as control, for 14 days. FVOO intake led to a significant increase in serum HDL cholesterol and its ability to induce macrophage cholesterol efflux in vitro when compared with ROO group. This was concomitant with the enhanced macrophage-derived [ 3 H]cholesterol transport to feces in vivo. PE intake per se also increased HDL cholesterol levels and significantly promoted in vivo macrophage-to-feces RevCT rate when compared with saline group. PE upregulated the expression of the main macrophage transporter involved in macrophage cholesterol efflux, the ATP binding cassette a1. Our data provide direct evidence of the crucial role of OO PCs in the induction of macrophage-specific RevCT in vivo.
Ajuts: Instituto de Salud Carlos III PI14-01648
Instituto de Salud Carlos III PI18-00164
Instituto de Salud Carlos III PI16-00139
Instituto de Salud Carlos III PI19-00136
Instituto de Salud Carlos III CB06/03/0028
Ministerio de Economía, Industria y Competitividad AGL2016-76943-C2-2-R
Ministerio de Economía, Industria y Competitividad AGL2016- 76943-C2-1-R
Ministerio de Economía, Industria y Competitividad AGL2009-13517-C03-01
Ministerio de Economía, Industria y Competitividad AGL2012-40144-C03-01
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014-SGR-240
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017-SGR-522
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017-SGR-222
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017-BP-00021
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: HDL ; Reverse cholesterol transport ; Virgin olive oil ; Phenolic compounds ; Mice VOHF project
Publicat a: Biomedicines, Vol. 8 (august 2020) , ISSN 2227-9059

DOI: 10.3390/biomedicines8080266
PMID: 32756328


14 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut de Recerca Sant Pau
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2022-02-07, darrera modificació el 2023-11-30



   Favorit i Compartir