Resultats globals: 19 registres trobats en 0.02 segons.
Articles, 19 registres trobats
Articles 19 registres trobats  1 - 10següent  anar al registre:
1.
6 p, 2.4 MB Analysis of spices & herbs and its phenolic content by means of an electronic tongue / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Sarma, Munmi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
The drying process to which herbs and spices are submitted has a significant impact on the flavour and quality of those as many compounds might be degraded or transformed. This is especially relevant for most aromatic and bioactive compounds (e. [...]
2024 - 10.1016/j.lwt.2023.115578
LWT, Vol. 191 (January 2024) , art. 115578  
2.
10 p, 1010.2 KB A functional virgin olive oil enriched with olive oil and thyme phenolic compounds improves the expression of cholesterol efflux-related genes : A randomized, crossover, controlled trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Arranz, Sara (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Carrión, Sílvia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Muñoz Aguayo, Daniel (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Blanchart, Gemma (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Kool, Marjon (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Motilva, María José (Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Fernández-Castillejo, Sara (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Pedret, Anna (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS HB) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Hernáez, Álvaro (CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN)) ; Castañer, Olga (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Universitat Autònoma de Barcelona
The consumption of antioxidant-rich foods such as virgin olive oil (VOO) promotes high-density lipoprotein (HDL) anti-atherogenic capacities. Intake of functional VOOs (enriched with olive/thyme phenolic compounds (PCs)) also improves HDL functions, but the gene expression changes behind these benefits are not fully understood. [...]
2019 - 10.3390/nu11081732
Nutrients, Vol. 11 Núm. 8 (2019) , p. 1732  
3.
17 p, 289.0 KB Using extra virgin olive oil to cook vegetables enhances polyphenol and carotenoid extractability : A Study Applying the sofrito Technique / Rinaldi de Alvarenga, José Fernando (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ; Quifer-Rada, Paola (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Juliano, Fernanda Francetto (Universidade de São Paulo) ; Hurtado Barroso, Sara (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Illan, Montserrat (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia. XaRTA. INSA-UB. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació) ; Torrado-Prat, Xavier (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia. XaRTA. INSA-UB. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació) ; Lamuela-Raventós, Rosa M. (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Olive oil is the main source of fat in the Mediterranean diet and the most frequently used ingredient in Mediterranean cuisine. Cooking with olive oil has been attracting attention because it can act as a food excipient, thereby increasing the bioaccessibility and bioavailability of ingested bioactive compounds. [...]
2019 - 10.3390/molecules24081555
Molecules, Vol. 24 Núm. 8 (April 2019) , p. 1555  
4.
18 p, 3.3 MB Effect of the Exogenous Application of Different Concentrations of Indole-3-Acetic Acid as a Growth Regulator on Onion (Allium cepa L.) Cultivation / Solano Porras, Carlos (Universidad Nacional del Centro del Perú) ; Artola Casacuberta, Adriana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental) ; Barrena Gómez, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental) ; Ballardo Matos, Cindy Vanessa (Universidad Nacional del Centro del Perú) ; Sanchez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Indole-3-acetic acid (IAA) is a key plant hormone that plays crucial roles in plant growth and development. This study investigated the effects of exogenous application of IAA as a growth regulator in onion cultivation (Allium cepa L. [...]
2023 - 10.3390/agronomy13092204
Agronomy, Vol. 13, Issue 9 (September 2023) , art. 2204  
5.
17 p, 2.8 MB Metabolomics Insights into the Differential Response of Breast Cancer Cells to the Phenolic Compounds Hydroxytyrosol and Luteolin / Garcia-Guasch, Maite (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Duarte, Iola F. (University of Aveiro. Department of Chemistry)
The aim of this study was to investigate the effects of two phenolic compounds found in extra virgin olive oil, hydroxytyrosol (HT) and luteolin (LUT), on the metabolism of breast cancer (BC) cells of different molecular subtypes. [...]
2023 - 10.3390/molecules28093886
Molecules, Vol. 28, Issue 9 (May 2023) , art. 3886  
6.
16 p, 527.5 KB Voltammetric BioElectronic Tongue for the analysis of phenolic compounds in rosé cava wines / Cetó Alsedà, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Capdevila Mestres, Josefa (Estació de Viticultura i Enologia, INCAVI) ; Mínguez, Santiago (Estació de Viticultura i Enologia, INCAVI) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
A BioElectronic Tongue (BioET) based on a sensor array comprising 4 voltammetric enzyme-modified (bio)sensors plus pattern recognition and multivariate calibration data processing tools was applied towards the analysis of rosé cava wines. [...]
2014 - 10.1016/j.foodres.2013.11.025
Food Research International, Vol. 55 (January 2014) , p. 455-461  
7.
16 p, 1.4 MB Impact of Phenol-Enriched Olive Oils on Serum Metabonome and Its Relationship with Cardiometabolic Parameters : A Randomized, Double-Blind, Cross-Over, Controlled Trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Swann, Jonathan Richard (University of Southampton. School of Human Development and Health) ; Rowland, Ian (University of Reading. Hugh Sinclair Human Nutrition Group) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Catalán, Úrsula (Universitat Rovira i Virgili) ; Motilva, Maria-José (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Solà, Rosa (Universitat Rovira i Virgili) ; Covas Planells, Maria Isabel (NuProas Handesbolag, Sweden) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Mayneris-Perxachs, Jordi (Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta)
Phenol-rich foods consumption such as virgin olive oil (VOO) has been shown to have beneficial effects on cardiovascular diseases. The broader biochemical impact of VOO and phenol-enriched OOs remains, however, unclear. [...]
2022 - 10.3390/antiox11101964
Antioxidants, Vol. 11 Núm. 10 (2022) , p. 1964  
8.
29 p, 1.2 MB Voltammetric electronic tongue based on carbon paste electrodes modified with biochar for phenolic compounds stripping detection / Kalinke, Cristiane (Universidad Federal de Paraná. Departamento de Química) ; de Oliveira, Paulo Roberto (Universidad Federal de Paraná. Departamento de Química) ; Bonet-SanEmeterio, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química) ; Salvio Mangrich, Antonio (Universidad Federal de Paraná. Departamento de Química) ; Humberto Marcolino, Luiz (Universidad Federal de Paraná. Departamento de Química) ; Bergamini, Márcio F. (Universidad Federal de Paraná. Departamento de Química)
Biochar is a charcoal produced from the biomass pyrolysis process that presents a highly porous and functionalized surface. In the present work an array of carbon paste electrodes (CPE) made of different forms of carbon (graphite, carbon nanotubes and activated biochar) was evaluated in the development of an electronic tongue for discrimination and stripping voltammetric determination of catechol (CAT), 4-ethylcatechol (4-EC) and 4-ethylguaiacol (4-EG) phenolic compounds. [...]
2019 - 10.1002/elan.201900072
Electroanalysis, Vol. 31, issue 11 (Nov. 2019) , p. 2238-2245  
9.
14 p, 1.1 MB Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo / Cedó, Lídia (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Fernández-Castillejo, Sara (Fundació EURECAT-Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, Reus) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Metso, Jari (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland) ; Santos, David (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Muñoz-Aguayo, Daniel (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Rivas-Urbina, Andrea (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Méndez Lara, Karen Alejandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Farràs Mañé, Marta (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Jauhiainen, Matti (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland) ; Motilva, Maria-José (Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino) ; Fitó, Montserrat (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
The intake of olive oil (OO) enriched with phenolic compounds (PCs) promotes ex vivo HDL-mediated macrophage cholesterol efflux in humans. We aimed to determine the effects of PC-enriched virgin OO on reverse cholesterol transport (RevCT) from macrophages to feces in vivo. [...]
2020 - 10.3390/biomedicines8080266
Biomedicines, Vol. 8 (august 2020)  
10.
28 p, 651.3 KB Modulation of the Gut Microbiota by Olive Oil Phenolic Compounds: Implications for Lipid Metabolism, Immune System, and Obesity / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Portune, Kevin (Parque Tecnológico de Bizkaia. AZTI, Food Research, Basque Research and Technology Alliance (BRTA)) ; Arranz, Sara (Parque Tecnológico de Bizkaia. AZTI, Food Research, Basque Research and Technology Alliance (BRTA)) ; Frost, Gary (Imperial College London. Department of Metabolism, Digestion and Reproduction) ; Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Blanco Vaca, Francisco (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Martinez Gili, Laura (Imperial College London. Department of Metabolism, Digestion and Reproduction) ; Universitat Autònoma de Barcelona
There is extensive information of the beneficial effects of virgin olive oil (VOO), especially on cardiovascular diseases. Some VOO healthy properties have been attributed to their phenolic-compounds (PCs). [...]
2020 - 10.3390/nu12082200
Nutrients, Vol. 12 Núm. 8 (2020) , p. 2200  

Articles : 19 registres trobats   1 - 10següent  anar al registre:
Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.