Resultats globals: 5 registres trobats en 0.02 segons.
Articles, 4 registres trobats
Documents de recerca, 1 registres trobats
Articles 4 registres trobats  
1.
10 p, 1010.2 KB A functional virgin olive oil enriched with olive oil and thyme phenolic compounds improves the expression of cholesterol efflux-related genes : A randomized, crossover, controlled trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Arranz, Sara (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Carrión, Sílvia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Muñoz Aguayo, Daniel (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Blanchart, Gemma (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Kool, Marjon (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Motilva, María José (Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Fernández-Castillejo, Sara (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Pedret, Anna (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS HB) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Hernáez, Álvaro (CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN)) ; Castañer, Olga (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Universitat Autònoma de Barcelona
The consumption of antioxidant-rich foods such as virgin olive oil (VOO) promotes high-density lipoprotein (HDL) anti-atherogenic capacities. Intake of functional VOOs (enriched with olive/thyme phenolic compounds (PCs)) also improves HDL functions, but the gene expression changes behind these benefits are not fully understood. [...]
2019 - 10.3390/nu11081732
Nutrients, Vol. 11 Núm. 8 (2019) , p. 1732  
2.
10 p, 273.1 KB Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the HDL Lipidome in Hypercholesterolaemic Subjects : A Lipidomic Analysis of the VOHF Study / Fernández-Castillejo, Sara (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Pedret, Anna (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Catalán, Úrsula (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Valls, Rosa Maria (Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia) ; Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) ; Castañer, Olga (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Macià, Alba (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) ; Fitó, Montse (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Motilva, Maria José (Universidad de La Rioja. Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS Handelsbolag (NUPROAS HB)) ; Giera, Martin (Center for Proteomics and Metabolomics. Leiden University Medical Center) ; Remaley, Alan T. (Lipoprotein Metabolism Section Cardio-Pulmonary Branch National Heart. Lung and Blood Institute National Institutes of Health) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona))
Scope: The lipidomic analysis of high-density lipoprotein (HDL) could be useful to identify new biomarkers of HDL function. Methods and results: A randomized, controlled, double-blind, crossover trial (33 hypercholesterolaemic subjects) is performed with a control virgin olive oil (VOO), VOO enriched with its own phenolic compounds (FVOO), or VOO enriched with additional phenolic compounds from thyme (FVOOT) for 3 weeks. [...]
2021 - 10.1002/mnfr.202001192
Molecular Nutrition and Food Research, Vol. 65 Núm. 9 (may 2021) , p. 2001192  
3.
16 p, 1.4 MB Impact of Phenol-Enriched Olive Oils on Serum Metabonome and Its Relationship with Cardiometabolic Parameters : A Randomized, Double-Blind, Cross-Over, Controlled Trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Swann, Jonathan Richard (University of Southampton. School of Human Development and Health) ; Rowland, Ian (University of Reading. Hugh Sinclair Human Nutrition Group) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Catalán, Úrsula (Universitat Rovira i Virgili) ; Motilva, Maria-José (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Solà, Rosa (Universitat Rovira i Virgili) ; Covas Planells, Maria Isabel (NuProas Handesbolag, Sweden) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Mayneris-Perxachs, Jordi (Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta)
Phenol-rich foods consumption such as virgin olive oil (VOO) has been shown to have beneficial effects on cardiovascular diseases. The broader biochemical impact of VOO and phenol-enriched OOs remains, however, unclear. [...]
2022 - 10.3390/antiox11101964
Antioxidants, Vol. 11 Núm. 10 (2022) , p. 1964  
4.
12 p, 704.2 KB Data on the endogenous conversion of tyrosol into hydroxytyrosol in humans / Boronat, Anna (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Mateus, Julian (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Soldevila-Domenech, Natalia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Guerra, Mercè (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut) ; Rodríguez-Morató, Jose (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut) ; Varon, Carlota (Hospital Universitari Vall d'Hebron) ; Muñoz Aguayo, Daniel (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Barbosa, Francina (Institut Català de la Salut) ; Morales, Juan Carlos (Universitat de València. Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència «López Piñero») ; Gaedigk, Andreas (Division of Clinical Pharmacology, Toxicology, and Therapeutic Innovation, Children's Mercy Kansas City, Kansas City, MO, USA) ; Langohr, Klaus (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Covas Planells, Maria Isabel (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Pérez-Mañá, Clara (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Tyndale, Rachel F. (University of Toronto. Departments of Pharmacology & Toxicology, and Psychiatry) ; De La Torre, Rafael (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Here we present new and original data on the endogenous conversion of tyrosol (Tyr) into hydroxytyrosol (OHTyr) in humans and its effects on the cardiovascular system. A randomized, crossover, controlled clinical trial was performed with individuals at cardiovascular risk (n = 33). [...]
2019 - 10.1016/j.dib.2019.104787
Data in brief, Vol. 27 (december 2019) , p. 104787  

Documents de recerca 1 registres trobats  
1.
130 p, 578.6 KB Efectos antioxidantes del aceite de oliva y de sus compuestos fenólicos / Fitó Colomer, Montserrat ; Covas Planells, Maria Isabel, dir. ; Pedro-Botet, Juan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Dada la creciente importancia que se atribuye al papel del aceite de oliva en las propiedades beneficiosas para la salud de la alimentación Mediterránea, y con el fin de efectuar en el futuro recomendaciones nutricionales a la población, se realizaron unos estudios sobre el efecto antioxidante del aceite de oliva. [...]
Since olive oil is acquiring an increasing importance in the health benefit of the Mediterranean diet, and with the objective of making nutritional recommendations to the population in the future, several studies about the antioxidant effects of olive oil were undertaken. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2004  

Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.