Type 1 Diabetic Subjects with Diabetic Retinopathy Show an Unfavorable Pattern of Fat Intake
Granado-Casas, Minerva 
(Universitat de Lleida)
Ramírez-Morros, Anna 
(Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
Martín, Mariona (Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
Real, Jordi 
(Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Alonso Pedrol, Núria 
(Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Valldeperas Belmonte, Xavier 
(Institut Germans Trias i Pujol. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol)
Traveset, Alicia
(Hospital Arnau de Vilanova (Lleida, Catalunya))
Rubinat, Esther
(Universitat de Lleida)
Alcubierre, Nuria
(Universitat de Lleida)
Hernández García, Marta
(Hospital Arnau de Vilanova (Lleida, Catalunya))
Puig Domingo, Manuel
(Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Lecube, Albert
(Hospital Arnau de Vilanova (Lleida, Catalunya))
Castelblanco, Esmeralda
(Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas)
Mauricio Puente, Dídac
(Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Universitat Autònoma de Barcelona
| Fecha: |
2018 |
| Resumen: |
Medical nutrition therapy is an important part of the management of type 1 diabetes mellitus (T1DM). Proper adherence to a healthy diet may have a favorable impact on diabetes management and its diabetic complications. Our aim was to assess differences in food and nutrient intake of type 1 diabetic patients with and without diabetic retinopathy (DR). This was a two-center, cross-sectional study in patients with T1DM, with and without DR. Subjects were recruited from the outpatient clinic of the two participating centers. A validated food frequency questionnaire was administered. A total of 103 T1DM patients with DR and 140 T1DM patient without DR were recruited. Subjects with DR showed a lower intake of total fat (p = 0. 036) than that of their non-DR counterparts. DR was associated with increasing age (p = 0. 004), hypertension (p < 0. 001), and diabetes duration (p < 0. 001), however there was a negative association with high educational level (p = 0. 018). The multivariate-adjusted analysis showed that the intake of complex carbohydrates was positively related to the presence of DR (p = 0. 031). In contrast, the intakes of total fat (p = 0. 009), monounsaturated fatty acids (MUFAs) (p = 0. 012), oleic acid (p = 0. 012), and vitamin E (p = 0. 006) were associated with the absence of DR. As conclusions, the intake of total MUFAs, oleic acid, and vitamin E is associated with a lower frequency of DR in patients with T1DM. These results suggest a potential protective effect of these lipid components for DR. |
| Ayudas: |
Ministerio de Economía y Competitividad PI12/00183 Ministerio de Economía y Competitividad PI15/00625 Ministerio de Educación, Cultura y Deporte FPU15/03005
|
| Derechos: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
| Lengua: |
Anglès |
| Documento: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
| Materia: |
Type 1 diabetes ;
Diabetic retinopathy ;
Dietary pattern ;
Oleic acid ;
Fatty acids ;
Carbohydrates |
| Publicado en: |
Nutrients, Vol. 10 (august 2018) , ISSN 2072-6643 |
DOI: 10.3390/nu10091184
PMID: 30158448
El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación >
Documentos de los grupos de investigación de la UAB >
Centros y grupos de investigación (producción científica) >
Ciencias de la salud y biociencias >
Institut d'Investigació en Ciencies de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP)Documentos de investigación >
Documentos de los grupos de investigación de la UAB >
Centros y grupos de investigación (producción científica) >
Ciencias de la salud y biociencias >
Institut de Recerca Sant PauArtículos >
Artículos de investigaciónArtículos >
Artículos publicados
Registro creado el 2022-02-07, última modificación el 2025-12-24