Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites,
Direct Experience While Eating in a Sample With Eating Disorders and Obesity
Soler, Joaquim (Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental)
Cebolla Marti, Ausias (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Elices, M. (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Campos, Daniel (Instituto de Investigación Sanitaria de Aragón)
Llorca, Ginés (Consorci Hospitalari Provincial de Castelló)
Martínez-Rubio, David (Universidad Católica de Valencia)
Martínez-Brotóns, Cristina (Universidad Católica de Valencia)
Jorquera, Mercedes (Clinical Center PREVI)
Allirot, Xavier (Basque Culinary Center)
Carmona i Farrés, Cristina (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Guillen, Verónica (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Botella, Cristina (Universitat Jaume I)
Baños, Rosa (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Universitat Autònoma de Barcelona

Data: 2018
Resum: Background: Individuals with eating disorders might be characterized by lower levels of direct engagement with the eating experience. This study aims to explore similarities and differences in direct experience while eating in four different weight conditions and healthy controls (HCs): anorexia nervosa (AN), bulimia nervosa (BN), eating disorders not otherwise specified (EDNOS), and obesity (OB). Methods : A total sample of 143 women were recruited. Participants were asked to eat an orange slice and write down 10 things about the experience of eating, classifying the focus of these thoughts as either experiential ("direct experience") or analytical ("thinking about"). A direct experience index (DEI) was calculated by dividing the number of times a participant classified an experience as a "direct experience" (the numerator) by the total number of observations. Participants completed the Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ) and rated their level of anxiety after the task. Results : Between-groups significant differences were found on the DEI, with individuals in the OB group scoring higher than AN and BN, and similar to HC. After the task, the AN group reported significantly higher anxiety levels than HC, and EDNOS reported more anxiety than HC and OB. Between-group significant differences were also found for all the FFMQ facets. Conclusion : AN and BN presented lower access to direct experience while eating. Individuals with OB did not respond in the same way as the other clinical groups, showing a similar performance to HC.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Eating disorders ; Obesity ; Anorexia nervosa ; Bulimia nervosa ; Mindful eating ; Mindfulness ; Direct experience
Publicat a: Frontiers in psychology, Vol. 9 (september 2018) , ISSN 1664-1078

DOI: 10.3389/fpsyg.2018.01373
PMID: 30245645


6 p, 219.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut de Recerca Sant Pau
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2022-02-07, darrera modificació el 2023-11-30



   Favorit i Compartir