Web of Science: 7 cites, Scopus: 9 cites, Google Scholar: cites,
A Proteinaceous Fraction of Wheat Bran May Interfere in the Attachment of Enterotoxigenic E. Coli K88 (F4+) to Porcine Epithelial Cells
González-Ortiz, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)
Bronsoms, Sílvia (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Proteòmica i Biologia Estructural)
Quarles Van Ufford, H. C. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology)
Halkes, S. Bart A. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology)
Virkola, Ritva (University of Helsinki. Department of Biosciences, General Microbiology)
Liskamp, Rob M. J. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology)
Beukelman, Cees J. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology)
Pieters, Roland J. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology)
Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)
Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)

Data: 2014
Resum: Wheat bran (WB) from Triticum aestivum has many beneficial effects on human health. To the best of our knowledge, very little has been published about its ability to prevent pathogenic bacterial adhesion in the intestine. Here, a WB extract was fractionated using different strategies, and the obtained fractions were tested in different in vitro methodologies to evaluate their interference in the attachment of enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) K88 to intestinal porcine epithelial cells (IPEC-J2) with the aim of identifying the putative anti-adhesive molecules. It was found that a proteinaceous compound in the.
Ajuts: Ministerio de Ciencia e Innovación AGL2009-07328
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Pili and fimbriae ; Protein extraction ; Adhesives ; Common Wheat ; Wheat ; Globulins ; Bacterial Pathogens ; Carbohydrates
Publicat a: PloS one, Vol. 9 (august 2014) , ISSN 1932-6203

DOI: 10.1371/journal.pone.0104258
PMID: 25119298


10 p, 1013.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2022-02-07, darrera modificació el 2025-12-24



   Favorit i Compartir