Psicologia del Treball [102588]
Tirado Serrano, Francisco Javier
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Psicologia

Título variante: Work Psychology
Título variante: Psicología del Trabajo
Fecha: 2022-23
Resumen: Contextualització: L'assignatura parteix de l'estudi del concepte de treball com a fenomen socioeconòmic, històric i cultural, de les modalitats més significatives d'aquest tipus d'activitat humana, de les seves dimensions (des d'una perspectiva interdisciplinària i de múltiples nivells d'anàlisi), de les seves divisions (tècnica, social, de gènere, etc. ), de les seves condicions de realització (físiques, socials, contractuals, etc. ), dels seus significats i sentits i de les seves formes d'organització. La relació de la situació ocupacional (ocupació, atur i subocupació) amb el benestar psicològic ocupa una part central de la matèria. Per a això, es resumeix l'evidència empírica acumulada per la investigació científica sobre determinats efectes econòmics, sociopolítics i psicosocials de l'experiència laboral, de les variables que els modulen i dels marcs teòrics que els fan comprensibles. Sobre aquesta base, es tracta dels factors de risc psicosocial inherents a les condicions de treball i a les formes d'organització i de gestió del mateix, que estan en l'origen d'algunes epidèmies psicosocials emergents en els camps de la salut i de la qualitat de vida laborals. En tots els casos, es tracta de caracteritzar cada problemàtica, de descriure les seves circumstàncies d'aparició i d'analitzar possibles formes de prevenir-la. Objectius formatius: • Familiaritzar amb l'estudi interdisciplinari del món del treball i de les experiències i relacions que implica. • Analitzar la dimensió psicosocial del treball i de l'experiència laboral. • Esquematitzar els desenvolupaments teòrics sobre treball, ocupació, desocupació i subocupació. • Descriure el caràcter socio-històric i cultural dels fenòmens i processos laborals. 1 • Descriure el caràcter socio-històric i cultural dels fenòmens i processos laborals. • Familiaritzar amb enfocaments teòrics i desenvolupaments empírics rellevants en el camp de la prevenció de riscos psicosocials en el treball. Objectius d'aprenentatge: • Manejar el vocabulari bàsic i les categories d'anàlisi i intervenció en l'àmbit de la psicologia social aplicada al treball i a les relacions laborals. • Descriure el desenvolupament sociohistòric del treball i de les relacions laborals. • Reconèixer la construcció del treball com a categoria central de la subjectivitat. • Explicar l'impacte psicosocial de la situació ocupacional i de les condicions de treball. • Discutir aspectes epistemològics, teòrics, ètics i metodològics de la investigació i intervenció psicosocial en l'àmbit del treball i de la seva organització. • Identificar diferents tipus de factors de risc psicosocial en l'entorn laboral contemporani. • Descriure i valorar l'impacte psicosocial dels diferents tipus de factors de risc analitzats.
Resumen: Psychology of Organizacions is a subject taught in the second semester of the third year of the Psychology Degree. Its main aim is to introduce students in the world of organizations in the 21st Century. Objectives: - This subject provides students with a general description of the basic characteristics of modern organizations. -This subject offers a list of the main topics, approaches and applications in Psychology of Organizations. -This subject analysis the suppositions and the propositions of the most important theories in the discipline. -This subject reflects on the theoretical and research limitations of the discipline.
Resumen: Contextualización: La asignatura parte del estudio del concepto de trabajo como fenómeno socioeconómico, histórico y cultural, de las modalidades más significativas de este tipo de actividad humana, de sus dimensiones (desde una perspectiva interdisciplinaria y de múltiples niveles de análisis), de sus divisiones (técnica, social, de género, etc. ), de sus condiciones de realización (físicas, sociales, contractuales, etc. ), de sus significados y sentidos y de sus formas de organización. La relación de la situación ocupacional (empleo, desempleo y subempleo) con el bienestar psicológico ocupa una parte central de la materia. Para ello, se resume la evidencia empírica acumulada por la investigación científica sobre determinados efectos económicos, sociopolíticos y psicosociales de la experiencia laboral, de las variables que los modulan y de los marcos teóricos que los hacen comprensibles. Sobre esta base, se trata de los factores de riesgo psicosocial inherentes a las condiciones de trabajo ya las formas de organización y de gestión del mismo, que están en el origen de algunas epidemias psicosociales emergentes en los campos de la salud y de la calidad de vida laborales. En todos los casos, se trata de caracterizar cada problemática, de describir sus circunstancias de aparición y de analizar posibles formas de prevenirla. Objetivos formativos: • Familiarizarse con el estudio interdisciplinario del mundo del trabajo y de las experiencias y relaciones que implica. • Analizar la dimensión psicosocial del trabajo y de la experiencia laboral. • Esquematizar los desarrollos teóricos sobre trabajo, empleo, desempleo y subempleo. 1 • Esquematizar los desarrollos teóricos sobre trabajo, empleo, desempleo y subempleo. • Describir el carácter socio-histórico y cultural de los fenómenos y procesos laborales. • Familiarizarse con enfoques teóricos y desarrollos empíricos relevantes en el campo de la prevención de riesgos psicosociales en el trabajo. Objetivos de aprendizaje: • Manejar el vocabulario básico y las categorías de análisis e intervención en el ámbito de la psicología social aplicada al trab • Describir el desarrollo sociohistórico del trabajo y de las relaciones laborales. • Reconocer la construcción del trabajo como categoría central de la subjetividad. • Explicar el impacto psicosocial de la situación ocupacional y de las condiciones de trabajo. • Discutir aspectos epistemológicos, teóricos, éticos y metodológicos de la investigación e intervención psicosocial en el ámbit • Identificar diferentes tipos de factores de riesgo psicosocial en el entorno laboral contemporáneo. • Describir y valorar el impacto psicosocial de los diferentes tipos de factores de riesgo analizados.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Psicologia [2502443]
Plan de estudios: Grau en Psicologia [1485] ; Grau en Psicologia [954]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 113.6 KB

Anglès
6 p, 109.8 KB

Castellà
7 p, 113.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2022-06-17, última modificación el 2023-01-22



   Favorit i Compartir