Web of Science: 1 cites, Google Scholar: cites
La praxis del «clickbait» y de The Trust Project : riesgos y retos en los diarios digitales españoles
Flores, Jesús (Universidad Complutense de Madrid)
Zaharía, Ana María (Universidad Rey Juan Carlos)

Títol variant: La praxi del «clickbait» i de The Trust Project : riscos i reptes en els diaris digitals espanyols
Títol variant: The praxis of clickbait and The Trust Project : risks and challenges for Spanish digital newspapers
Data: 2022
Resum: Este artículo analiza el clickbait como técnica y estrategia viral extraperiodística de medios digitales que busca atraer a los lectores de noticias. Se indaga en los efectos que produce y se identifican los recursos estilísticos de esta técnica que más se utilizan en los diarios digitales españoles. El clickbait crece exponencialmente en los medios periodísticos, en muchos casos en detrimento de la calidad informativa, por lo que el análisis incluye la adopción, por parte de los medios, del modelo de The Trust Project, un sistema de indicadores de confianza que busca contrarrestar los efectos perniciosos de las noticias falsas generadas, también y muy a menudo, por el uso del clickbait. Para ello, se han seleccionado los diez diarios digitales más leídos y consumidos en España según el estudio del Reuters Institute (2020). La metodología utilizada es bidimensional: cualitativa, centrada en el análisis de trabajos académicos y científicos sobre el clickbait y los estándares de transparencia de The Trust Project contra la desinformación, y cuantitativa. En su fase empírica, recurriéndose al modelo de investigación sobre titulares cebo, los resultados arrojan el uso del clickbait en 505 de 1. 321 titulares de noticias, lo que implica una alta presencia de contenidos clickbait en los medios digitales seleccionados, con lo que se convierte en un elemento clave para atraer al lector, pero con menor presencia en los diarios adscritos a The Trust Project. El trabajo concluye, entre otros aspectos, que los diarios digitales españoles no provocan el clic a través de contenidos de calidad, sino de la creación de suspense, exageración o temas escabrosos en las informaciones que publican. Entre las conclusiones, se destaca la necesidad de promover la investigación académica en este campo, para una mayor culturización digital estratégica en los estudios de periodismo y comunicación.
Resum: Aquest article analitza el clickbait com a tècnica i estratègia viral extraperiodística de mitjans digitals que busca atreure els lectors de notícies. S'indaga en els efectes que produeix i s'identifiquen els recursos estilístics d'aquesta tècnica que s'utilitzen més en els diaris digitals espanyols. El clickbait creix exponencialment en els mitjans periodístics, en molts casos en detriment de la qualitat informativa, per la qual cosa l'anàlisi inclou l'adopció, per part dels mitjans, del model de The Trust Project, un sistema d'indicadors de confiança que busca contrarestar els efectes perniciosos de les notícies falses generades, també i molt sovint, per l'ús del clickbait. Per fer-ho, s'han seleccionat els deu diaris digitals més llegits i consumits a Espanya segons l'estudi del Reuters Institute (2020). La metodologia utilitzada és bidimensional: qualitativa, centrada en l'anàlisi de treballs acadèmics i científics sobre el clickbait i els estàndards de transparència de The Trust Project contra la desinformació, i quantitativa. En la fase empírica, recorrent al model de recerca sobre titulars esquer, els resultats mostren l'ús del clickbait en 505 de 1. 321 titulars de notícies, fet que implica una alta presència de continguts clickbait en els mitjans digitals seleccionats, amb la qual cosa esdevé un element clau per atreure el lector, però amb menor presència en els diaris adscrits a The Trust Project. El treball conclou, entre altres aspectes, que els diaris digitals espanyols no provoquen el clic a través de continguts de qualitat, sinó de la creació de suspens, exageració o temes escabrosos en les informacions que publiquen. Entre les conclusions, destaca la necessitat de promoure la recerca acadèmica en aquest camp per a una major culturització digital estratègica en els estudis de periodisme i comunicació.
Resum: This paper analyses clickbait as an extra-journalistic viral technique and strategy of digital news media aiming to attract readers. It studies the effects of clickbait and identifies the stylistic techniques most frequently used in Spanish digital newspapers. Clickbait is growing exponentially in news media, in many cases to the detriment of the quality of the information provided. Thus, this study also looks at the adoption by the media of The Trust Project model, a system of trust indicators that aims to counteract the pernicious effects of fake news generated, very often, by the use of clickbait. The study analysed the ten digital newspapers in Spain with the highest readership according to the Reuters Institute (2020). A dual methodology was used: qualitative, focused on the analysis of academic and scientific works on clickbait and the transparency standards of The Trust Project against disinformation; and quantitative. Empirical research on 'bait' headlines found the use of clickbait in 505 out of 1321 news headlines, which suggests a high presence of clickbait content in the selected digital media. It is therefore a key tool for attracting readers, although less common in digital newspapers that have signed up to The Trust Project. The paper reveals, among other findings, that Spanish digital newspapers do not generate clicks through high quality content, but rather through the creation of suspense, exaggeration or lurid subject-matter in the information they publish. Among the paper's conclusions is the clear need for further academic research in this field, to improve strategic digital culture in journalism and communication studies.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Clickbait ; The Trust Project ; Desinformación ; Cibermedios ; Noticias falsas ; Notícies falses ; Desinformació ; Cibermitjans ; Fake news ; Misinformation ; Cybermedia
Publicat a: Anàlisi : quaderns de comunicació i cultura, Núm. Extra (2022) , p. 5-23 (Articles) , ISSN 2340-5236

Adreça original: https://analisi.cat/article/view/extra-2022-flores-zaharia
DOI: 10.5565/rev/analisi.3463


20 p, 449.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Anàlisi
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-07-16, darrera modificació el 2023-07-02



   Favorit i Compartir