El rerefons dels "wagashi"
Burguès Chiva, Mireia
Lozano Méndez, Artur, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Traducció i d'Interpretació

Títol variant: El trasfondo de los "wagashi
Títol variant: The Background of "Wagashi"
Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2022
Descripció: 28 pag.
Resum: Partint de l'aparent vincle entre els dolços tradicionals japonesos (els wagashi) i la natura i el seu ús en determinats contextos religiosos al Japó, el present treball busca descobrir què ha motivat i influït la creació d'aquests dolços. A través de la consulta de fonts escrites i conferències s'ha compilat informació relativa a la gastronomia japonesa, la influència que el budisme i el xintoisme han exercit sobre aquesta i el paper que la visió de la societat japonesa respecte a la natura ha tingut també en la confecció dels dolços. Primerament, s'introdueixen els wagashi i la seva evolució al llarg de la història dins el territori japonès, des del seu origen com a kashi fins al canvi a wagashi al període Meiji i les transformacions a les quals van ser subjectes arran de les relacions que es mantenien amb l'estranger. Seguidament, es tracta la relació que la societat japonesa manté amb la natura per comprendre el valor que se li confereix, parant atenció a l'ús i idealització que en fan la política i els corrents religiosos per, en acabar, veure com aquesta idealització de la natura és plasmada en els àmbits gastronòmics i estètics. A continuació el treball profunditza en els wagashi i els diferents factors que els donen nom, forma, color, ús, significat, etc. , i també la participació d'aquests dolços en cerimònies i rituals d'origen religiós. De manera que, finalment, es pot veure com la seva existència és resultat de l'encontre de diferents variants en quelcom tan aparentment senzill com és un dolç.
Resum: Partiendo del aparente vínculo entre los dulces tradicionales japoneses (los wagashi) y la naturaleza y su uso en determinados contextos religiosos en Japón, el presente trabajo busca descubrir qué ha motivado e influido la creación de estos dulces. A través de la consulta de fuentes escritas y conferencias se ha compilado información relativa a la gastronomía japonesa, la influencia que el budismo y el sintoísmo han ejercido sobre esta y el papel que la visión de la sociedad japonesa respecto la naturaleza ha tenido también en la confección de los dulces. Primeramente, se introducen los wagashi y su evolución a lo largo de la historia dentro del territorio japonés, desde su origen como kashi hasta el cambio a wagashi en el período Meiji y las transformaciones a las que fueron sujetos a raíz de las relaciones que se mantenían con el extranjero. Seguidamente, se trata la relación que la sociedad japonesa mantiene con la naturaleza para comprender el valor que se le confiere, prestando atención al uso e idealización que la política y las corrientes religiosas dan a esta, para después ver cómo esta idealización de la naturaleza es plasmada en los ámbitos gastronómicos y estéticos. A continuación, el trabajo profundiza en los wagashi y los diferentes factores que les dan nombre, forma, color, uso, significado, etc. , y también la participación de estos dulces en ceremonias y rituales de origen religioso. De manera que, finalmente, se puede ver cómo su existencia es resultado del encuentro de diferentes variantes en algo tan aparentemente sencillo como es un dulce.
Resum: On the basis of the apparent link between Japanese traditional sweets (wagashi) and nature and their use in certain religious contexts in Japan, the present paper seeks to discover what has motivated and influenced the creation of these sweets. Through looking up written sources and conferences, information on Japanese gastronomy, the influence that Buddhism and Shintoism have exerted on it and the role that the vision of Japanese society of nature has played in the making of sweets has been compiled. Firstly, wagashi and their evolution throughout history within Japanese territory are introduced, from their origin as kashi to the change to wagashi during the Meiji period and the transformations to which they were subjected as a result of international relations. Next, the relationship that Japanese society maintains with nature is addressed in order to understand the conferred value, paying attention to the use and the idealization given by politics and religion, to later see how this idealization of nature is reflected in the gastronomy and aesthetic fields. Then, the paper delves into wagashi and the factors that give them their name, shape, colour, use, meaning, etc. , and also their participation in ceremonies and rituals of religious origin. Lastly, the reason for their existence as a result of the encounter of different variants in something as apparently simple as a sweet can be observed.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Estudis d'Àsia Oriental [2500244]
Pla d'estudis: Grau en Estudis d'Àsia Oriental [842]
Document: Treball final de grau
Matèria: Wagashi ; Japó ; Gastronomia japonesa ; Budisme ; Xintoisme ; Natura ; Japón ; Gastronomía japonesa ; Budismo ; Sintoísm ; Japan ; Japanese Gastronomy ; Buddhism ; Shintoism ; Nature



29 p, 551.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Traducció i d'Interpretació. TFG

 Registre creat el 2022-09-30, darrera modificació el 2022-11-10



   Favorit i Compartir