Feeding the Brain : Effect of Nutrients on Cognition, Synaptic Function, and AMPA Receptors
Fadó, Rut (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències)
Molins, Anna (Universitat Internacional de Catalunya. Departament de Ciències Bàsiques)
Rojas, Rocío (Universitat Internacional de Catalunya. Departament de Ciències Bàsiques)
Casals, Nuria (Universitat Internacional de Catalunya. Departament de Ciències Bàsiques)
Universitat Autònoma de Barcelona.
Institut de Neurociències
Fecha: |
2022 |
Resumen: |
In recent decades, traditional eating habits have been replaced by a more globalized diet, rich in saturated fatty acids and simple sugars. Extensive evidence shows that these dietary factors contribute to cognitive health impairment as well as increase the incidence of metabolic diseases such as obesity and diabetes. However, how these nutrients modulate synaptic function and neuroplasticity is poorly understood. We review the Western, ketogenic, and paleolithic diets for their effects on cognition and correlations with synaptic changes, focusing mainly (but not exclusively) on animal model studies aimed at tracing molecular alterations that may contribute to impaired human cognition. We observe that memory and learning deficits mediated by high-fat/high-sugar diets, even over short exposure times, are associated with reduced arborization, widened synaptic cleft, narrowed post-synaptic zone, and decreased activity-dependent synaptic plasticity in the hippocampus, and also observe that these alterations correlate with deregulation of the AMPA-type glutamate ionotropic receptors (AMPARs) that are crucial to neuroplasticity. Furthermore, we explored which diet-mediated mechanisms modulate synaptic AMPARs and whether certain supplements or nutritional interventions could reverse deleterious effects, contributing to improved learning and memory in older people and patients with Alzheimer's disease. |
Ayudas: |
Agencia Estatal de Investigación PID2020-114953RB-C22
|
Derechos: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. |
Lengua: |
Anglès |
Documento: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Materia: |
Diet ;
Cognition ;
Memory ;
Learning ;
Hippocampus ;
Synaptic function ;
Neuroplasticity ;
BDNF ;
AMPARs ;
Neurodegeneration |
Publicado en: |
Nutrients, Vol. 14 (october 2022) , ISSN 2072-6643 |
DOI: 10.3390/nu14194137
PMID: 36235789
El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación >
Documentos de los grupos de investigación de la UAB >
Centros y grupos de investigación (producción científica) >
Ciencias de la salud y biociencias >
Institut de Neurociències (INc)Artículos >
Artículos de investigaciónArtículos >
Artículos publicados
Registro creado el 2022-10-27, última modificación el 2023-11-22