Web of Science: 39 cites, Scopus: 48 cites, Google Scholar: cites
Electronic tongues to assess wine sensory descriptors
Cetó Alsedà, Xavier (University of South Australia. Future Industries Institute)
González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Crespo, Nora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Pérez, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Capdevila Mestres, Josefa (INCAVI-IRTA. Estació de Viticultura i Enologia)
Puig-Pujol, Anna (INCAVI-IRTA. Estació de Viticultura i Enologia)
Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Data: 2017
Resum: This work reports the application of an electronic tongue as a tool towards the analysis of wine in tasks such as its discrimination based on the maturing in barrels or the prediction of the global scores assigned by a sensory panel. To this aim, red wine samples were first analysed with the voltammetric sensor array, without performing any sample pretreatment. Afterwards, obtained responses were preprocessed employing fast Fourier transform (FFT) for the compression and reduction of signal complexity, and obtained coefficients were then used as inputs to build the qualitative and quantitative models employing either linear discriminant analysis (LDA) or partial least squares regression (PLS), respectively. Satisfactory results were obtained overall, with a classification rate of 100% in the discrimination of the type of barrel used during wine maturing, a normalized NRMSE of 0. 077 in the estimation of ageing time (months) or 0. 11 in the prediction of the scores (0-10) from a trained sensory panel (all for the external test subset).
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad CTQ2013-41577-P
Nota: Altres ajuts: ICREA Academia
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió acceptada per publicar
Matèria: Ageing ; Electronic tongue ; Partial least squares regression ; Sensory panel ; Voltammetric sensors ; Wine
Publicat a: Talanta, Vol. 162 (January 2017) , p. 218-224, ISSN 1873-3573

DOI: 10.1016/j.talanta.2016.09.055


Postprint
29 p, 618.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2023-02-08, darrera modificació el 2023-11-20



   Favorit i Compartir