Web of Science: 41 citas, Scopus: 50 citas, Google Scholar: citas
Electronic tongues to assess wine sensory descriptors
Cetó Alsedà, Xavier (University of South Australia. Future Industries Institute)
González-Calabuig, Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Crespo, Nora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Pérez, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Capdevila Mestres, Josefa (INCAVI-IRTA. Estació de Viticultura i Enologia)
Puig-Pujol, Anna (INCAVI-IRTA. Estació de Viticultura i Enologia)
Valle Zafra, Manuel del (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Fecha: 2017
Resumen: This work reports the application of an electronic tongue as a tool towards the analysis of wine in tasks such as its discrimination based on the maturing in barrels or the prediction of the global scores assigned by a sensory panel. To this aim, red wine samples were first analysed with the voltammetric sensor array, without performing any sample pretreatment. Afterwards, obtained responses were preprocessed employing fast Fourier transform (FFT) for the compression and reduction of signal complexity, and obtained coefficients were then used as inputs to build the qualitative and quantitative models employing either linear discriminant analysis (LDA) or partial least squares regression (PLS), respectively. Satisfactory results were obtained overall, with a classification rate of 100% in the discrimination of the type of barrel used during wine maturing, a normalized NRMSE of 0. 077 in the estimation of ageing time (months) or 0. 11 in the prediction of the scores (0-10) from a trained sensory panel (all for the external test subset).
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad CTQ2013-41577-P
Nota: Altres ajuts: ICREA Academia
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió acceptada per publicar
Materia: Ageing ; Electronic tongue ; Partial least squares regression ; Sensory panel ; Voltammetric sensors ; Wine
Publicado en: Talanta, Vol. 162 (January 2017) , p. 218-224, ISSN 1873-3573

DOI: 10.1016/j.talanta.2016.09.055


Postprint
29 p, 618.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-02-08, última modificación el 2023-11-20



   Favorit i Compartir