Google Scholar: cites
La demanda d'habitatge. Quo vadis?
Módenes Cabrerizo, Juan Antonio (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: La demanda de vivienda. ¿Quo vadis?
Títol variant: Housing demand : Quo vadis?
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2023
Descripció: 4 pag.
Resum: Un dels temes més importants de debat polític i social a Catalunya i Espanya dels últims anys ha estat el mal funcionament del mercat de l'habitatge. A partir del cas de Catalunya, proposem diverses explicacions d'origen demogràfic per a aquest fet. Primer, hi ha un problema creixent de desajust entre la demanda demogràfica d'habitatges i la nova oferta disponible. Segons les nostres estimacions, en el període expansiu 2014-2020 l'estoc de llars catalanes es va incrementar en 222. 000 unitats fins als 3,1 milions, mentre que només es van finalitzar 50. 000 habitatges. El 2019, el dèficit de nou habitatge, mesurat com la diferència entre saldo net de llars i habitatges finalitzats, va ser de 35 mil. Segon, la demanda demogràfica ja no és estable sinó cíclica i incerta. El 2013 es van afegir unes 9 mil llars a l'estoc, el 2019 45 mil. Disparitats similars estan succeint al conjunt d'Espanya. En aquest Perspectives Demogràfiques, mostrem com ha canviat la distribució dels components demogràfics de la demanda cap a un pes més gran dels factors menys estables com ara la immigració, que va explicar el 93% del creixement net de llars el 2019, i l'evolució de l'estructura de les llars, que explicava més de 10 mil llars addicionals anuals en els primers anys 2000. A continuació, analitzem l'existència d'una desconnexió entre l'oferta i la demanda d'habitatges. Per últim, suggerim que un dels principals desafiaments de la demografia aplicada és ser útil per al disseny de noves polítiques d'habitatge, que tinguin en compte l'impacte cíclic de les conjuntures, la no-linealitat de les tendències i la incertesa.
Resum: Uno de los mayores temas de debate político y social en Cataluña y España de los últimos años ha sido el mal funcionamiento del mercado de la vivienda. A partir del caso de Cataluña, proponemos varias explicaciones de origen demográfico para esta cuestión. Primero, existe un problema creciente de desajuste entre la demanda demográfica de viviendas y la nueva oferta disponible. Según nuestras estimaciones, en el periodo expansivo 2014-2020 el stock de hogares catalanes se incrementó en 222 mil unidades hasta los 3,1 millones, mientras que solo se finalizaron 50 mil viviendas. En 2019, el déficit de nueva vivienda, medido como la diferencia entre saldo neto de hogares y viviendas finalizadas, fue de 35 mil. Segundo, la demanda demográfica ya no es estable sino cíclica e incierta. En 2013 se añadieron unos 9 mil hogares al stock, en 2019 45 mil. Desajustes similares están sucediendo en el conjunto de España. En este Perspectives Demogràfiques, mostramos cómo ha cambiado la distribución de los componentes demográficos de la demanda hacia un mayor peso de los factores menos estables como la inmigración, que explicó el 93% del crecimiento neto de hogares en 2019, y la evolución de la estructura de los hogares, que explicaba más de 10 mil hogares adicionales anuales en los primeros años 2000. A continuación, analizamos la existencia de una desconexión entre la oferta y la demanda de viviendas. Por último, sugerimos que uno de los principales desafíos de la demografía aplicada es ser útil para el diseño de nuevas políticas de vivienda, que tengan en cuenta el impacto cíclico de las coyunturas, la no linealidad de las tendencias y la incertidumbre.
Resum: One of the major issues of political and social discussion in Catalonia and Spain in recent years has been the malfunctioning of the housing market. Using the case of Catalonia, I suggest that there are several explanations of demographic origin for this. First, there is a growing mismatch between the demographic demand for housing and the new supply available. I estimate that in the period 2014-2020 the Catalan household stock increased by 222 thousand units to 3. 1 million, while only 50 thousand dwellings were completed. In 2019, the deficit of new housing, measured as the difference between net household growth and completed dwellings, was 35 thousand. Second, demographic demand is no longer stable but cyclical and uncertain. In 2013 some 9 thousand households were added to the stock and, in 2019, 45 thousand. Similar mismatches are happening in Spain as a whole. In this issue of Perspectives Demogràfiques, I show how the distribution of the demographic components of demand has changed, tending to a greater weight of less stable factors like immigration, which accounted for 93% of net household growth in 2019, or the evolution of household structure, which explained more than 10 thousand additional households per year in the early 2000s. Next, I draw attention to the growing housing supply-demand mismatch. Finally, I suggest that one of the main challenges of applied demography is how to contribute towards new housing policies that consider the cyclical impact of conjunctures, non-linearity of trends, and uncertainty.
Ajuts: Ministerio de Ciencia e Innovación PID2020-113665RB-I00
Nota: This work has been funded by the project PID2020-113665RB-I00, Ministry of Science and Innovation (Spain). My thanks to Tere Menacho (CED) for her great help in data handling.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català, castellà, anglès
Col·lecció: Perspectives Demogràfiques ; 32
Document: Working paper
Matèria: Mercat de l'habitatge ; Catalunya ; Demanda demogràfica cíclica ; Immigració ; Polítiques d'habitatge ; Mercado de la vivienda ; Inmigración ; Políticas de vivienda ; Housing market ; Catalonia ; Demographic demand ; Cyclical ; Housing policies ; Immigration

DOI: 10.46710/ced.pd.eng.32


Català
4 p, 1.1 MB

Español
4 p, 1.0 MB

English
4 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2023-07-18, darrera modificació el 2024-04-06



   Favorit i Compartir