Actuar per prevenir. Guia de prevenció dels a l'Educació en el lleure
Torres Granollers, Abril
Agud Morell, Ingrid, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Educació

Publicació: Barcelona : Universitat Autònoma de Barcelona, 2023
Descripció: 37 pag.
Resum: Actualment, vivim immersos en una societat on la primor es relaciona amb la bellesa, èxit i seguretat, donant lloc a una excessiva preocupació per l'aparença física. La pressió social per aprimar-se, les xarxes socials i la publicitat, la necessitat de ser acceptats i d'encaixar en un ideal estètic prim comporten una major vulnerabilitat de presentar trastorns de la conducta alimentària, dels quals se n'ha augmentat la seva prevalença durant els últims anys. Aquest treball es presenta en un format d'artefacte cultural, el qual és una guia pedagògica de prevenció dels TCA en l'educació en el lleure, i l'acompanyament d'una memòria per contextualitzar-la. Per aconseguir el disseny de la proposta, per una banda, s'ha investigat sobre la prevalença dels trastorns de la conducta alimentària, l'obsessió actual per la imatge corporal i factors preventius. Per altra banda, s'ha indagat sobre la metodologia Investigació Acció Participació (IAP) i com aplicar-la a l'educació en el lleure, per tal d'obtenir que el producte final tingui l'eficàcia i la finalitat pedagògica proposada. Els resultats es veuen plasmats en la guia i representen tot el procés de la interacció i cooperació d'un grup d'infants i joves que han actuat conjuntament per elaborar propostes de millora enfront els TCA. Per tant, aquesta guia és la conseqüència de l'aprenentatge col·lectiu sobre factors preventius a partir de la participació activa i l'intercanvi de vivències, experiències i opinions de diferents agents. Finalment, aquest treball posa de manifest la necessitat de treballar en edats primerenques factors relacionats amb la satisfacció corporal per tal de reduir la incidència de nous casos.
Resum: Actualmente, vivimos inmersos en una sociedad donde la delgadez se relaciona con la belleza, éxito y seguridad, dando lugar a una excesiva preocupación por la apariencia física. La presión social para adelgazarse, las redes sociales y la publicidad, la necesidad de ser aceptados y de encajar en un ideal estético delgado comportan una mayor vulnerabilidad de presentar trastornos de la conducta alimentaria, de los cuales se ha aumentado su prevalencia durante los últimos años. Este trabajo se presenta en un formato de artefacto cultural, el cual es una guía pedagógica de prevención de los TCA en la educación en el ocio, y el acompañamiento de una memoria para contextualizarla. Para conseguir el diseño de la propuesta, por un lado, se ha investigado sobre la prevalencia de los trastornos de la conducta alimentaria, la obsesión actual por la imagen corporal y factores preventivos. Por otro lado, se ha indagado sobre la metodología Investigación Acción Participación (IAP) y como aplicarla en la educación en el ocio, para obtener que el producto final tenga la eficacia y la finalidad pedagógica propuesta. Los resultados se ven plasmados en la guía y representan todo el proceso de la interacción y cooperación de un grupo de niños y jóvenes que han actuado conjuntamente para elaborar propuestas de mejora enfrente los *TCA. Por lo tanto, esta guía es la consecuencia del aprendizaje colectivo sobre factores preventivos a partir de la participación activa y el intercambio de vivencias, experiencias y opiniones de diferentes agentes. Finalmente, este trabajo pone de manifiesto la necesidad de trabajar en edades tempranas factores relacionados con la satisfacción corporal para reducir la incidencia de nuevos casos.
Resum: Nowadays, we live in a society where the thinness is related to beauty, success and safety, giving rise to excessive concern for physical appearance. Social pressure to slim down, social media and advertising, the need to be accepted and fit into a thin aesthetic ideal lead to a greater vulnerability to food behavior disorders, of which the prevalence has increased in recent years. This work is presented in a cultural artifact format, which is a pedagogical guide to the prevention of TCAs in leisure education, and the accompaniment of a memory to contextualize it. To achieve the design of the proposal, on the one hand, research has been conducted on the prevalence of eating behavior disorders, current obsession with body image and preventative factors. On the other hand, research has been done on the methodology Research Action Participation (IAP) and how to apply it to education in leisure, in order to ensure that the final product has the efficacy and pedagogical purpose proposed. The results are reflected in the guide and represent the whole process of the interaction and cooperation of a group of children and young people who have acted together to draw up proposals for improvement against CTS. This guide is therefore the consequence of collective learning on preventive factors based on active participation and the exchange of experiences, experiences and opinions of different actors. Finally, this work highlights the need to work at an early age factors related to body satisfaction in order to reduce the incidence of new cases.
Nota: Premi UAB als millors Treballs de Fi de Grau amb metodologia d'Aprenentatge Servei (ApS). 3a Edició, curs 2022-2023
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Estudis Socioculturals de Gènere [2503878]
Pla d'estudis: Grau en Estudis Socioculturals de Gènere [1556]
Document: Treball final de grau



38 p, 657.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Filosofia i Lletres. TFG
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Premis UAB. TFG

 Registre creat el 2024-05-28, darrera modificació el 2024-06-02



   Favorit i Compartir