Impacte de la COVID-19 sobre la Nupcialitat a Catalunya : Una perspectiva territorial i sociodemogràfica
Porras Riera, Rafael Angel
Recaño Valverde, Joaquín, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2024
Descripció: 41 pag.
Resum: Aquest projecte de recerca, com a part del treball de fi de màster (TFM), té com a objectiu principal analitzar l'impacte demogràfic a les comarques catalanes al llarg de tres moments clau: abans, durant i després de la pandèmia de la COVID-19. Per contextualitzar aquesta anàlisi, es compararan aquests períodes amb una línia temporal que abasta fins a l'any 2021, marcant el final de la pandèmia i el retorn a una suposada normalitat. Es posarà un èmfasi particular en l'estudi de la nupcialitat com a indicador demogràfic clau. La hipòtesi central és que la pandèmia haurà ocasionat una disminució en la taxa de matrimonis i haurà influït en el calendari matrimonial, possiblement retardant o ajornant el moment de casar-se, la qual cosa presumptament es traduirà en un increment de l'edat mitjana en contraure matrimoni. L'anàlisi es basarà en dades demogràfiques, de 2016 a 2021 de les núpcies, desglossades en diferents variables per generar taules que il·lustrin les variacions a escala comarcal a Catalunya. A més, s'examinaran altres indicadors demogràfics rellevants, com l'evolució i variació de la població per comarques. En última instància, aquesta recerca busca comprendre de quina manera la crisi sanitària de la COVID-19 ha influït en les decisions matrimonials i en l'estructura demogràfica de les comunitats locals, proporcionant així informació valuosa per comprendre els canvis socials i demogràfics en el context de la pandèmia.
Resum: Este proyecto de investigación, como parte del trabajo de fin de máster (TFM), tiene como objetivo principal analizar el impacto demográfico en las comarcas catalanas a lo largo de tres momentos clave: antes, durante y después de la pandemia de la COVID-19. Para contextualizar este análisis, se compararán estos periodos con una línea temporal que abarca hasta el año 2021, marcando el final de la pandemia y el retorno a una supuesta normalidad. Se pondrá un énfasis particular en el estudio de la nupcialidad como indicador demográfico clave. La hipótesis central es que la pandemia habrá ocasionado una disminución en la tasa de matrimonios y habrá influido en el calendario matrimonial, posiblemente retrasando o postergando el momento de casarse, lo que presumiblemente se traducirá en un incremento de la edad media al contraer matrimonio. El análisis se basará en datos demográficos, de 2016 a 2021, de los matrimonios, desglosados en diferentes variables para generar tablas que ilustren las variaciones a escala comarcal en Cataluña. Además, se examinarán otros indicadores demográficos relevantes, como la evolución y variación de la población por comarcas. En última instancia, esta investigación busca comprender de qué manera la crisis sanitaria de la COVID-19 ha influido en las decisiones matrimoniales y en la estructura demográfica de las comunidades locales, proporcionando así información valiosa para entender los cambios sociales y demográficos en el contexto de la pandemia.
Resum: This research project, as part of the master's thesis, aims to analyze the demographic impact on the Catalan regions over three key moments: before, during, and after the COVID-19 pandemic. To contextualize this analysis, these periods will be compared with a timeline that extends until 2021, marking the end of the pandemic and the return to a presumed normality. There will be a particular emphasis on studying marriage as a key demographic indicator. The central hypothesis is that the pandemic will have caused a decrease in the marriage rate and will have influenced the marriage calendar, possibly delaying or postponing the moment of marriage, which presumably will result in an increase in the average age at marriage. The analysis will be based on demographic data from 2016 to 2021 of marriages, broken down into different variables to generate tables illustrating variations at the regional level in Catalonia. Additionally, other relevant demographic indicators, such as the evolution and variation of the population by regions, will be examined. Ultimately, this research seeks to understand how the COVID-19 health crisis has influenced marriage decisions and the demographic structure of local communities, thus providing valuable information for understanding social and demographic changes in the context of the pandemic.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució i la comunicació pública de l'obra, sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Estudis Territorials i Planejament [4317520]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Estudis Territorials i Planejament [1475]
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Demografia ; Matrimonis ; Nupcialitat ; COVID-19 ; Catalunya ; Comarca ; Demografía ; Matrimonios ; Nupcialidad ; Cataluña ; Demography ; Marriages ; Nuptiality ; Catalonia ; Region



42 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Filosofia i Lletres. TFM

 Registre creat el 2024-11-22, darrera modificació el 2024-12-01



   Favorit i Compartir