Canvi climàtic i alimentació
Ariza, Carles 
(Agència de Salut Pública de Barcelona)
Grau Noguer, Eduard 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Portaña Tudela, Samuel 
(Agència de Salut Pública de Barcelona)
Sánchez-Martínez, Francesca 
(Institut de Recerca Sant Pau)
| Publicació: |
Agència de Salut Pública de Barcelona, 2021 |
| Descripció: |
27 pàg. |
| Resum: |
La relació i l'impacte que el canvi climàtic té sobre l'alimentació humana i, conseqüentment, sobre la salut humana, ha estat un tema controvertit en els darrers anys. Avui no obstant, el debat revifa sobre les primeres evidències de les quals es fa ressò aquest escrit. Està fora de dubte l'impacte directe que el canvi climàtic a través dels diferents tipus de esdeveniments meteorològics extrems (inundacions, canvis en el ritme i magnitud de les precipitacions, etc. ) té sobre l'agricultura i la producció local d'aliments. En molts casos, i en especial sobre els països de menor renda, aquests esdeveniments extrems del canvi climàtic incrementen la desnutrició com a principal forma de malnutrició. L'epidèmia mundial d'obesitat posa de manifest la importància que la distribució de recursos en el territori i els canvis en la producció alimentària tenen sobre l'alimentació i la salut humana. És perceptible una transformació des d'una alimentació i una producció d'aliments localitzades i basades en els recursos locals a la creació d'empreses d'alimentació cada vegada més grans, processadores d'aliments més calòrics i a un menor cost, que es relacionen ja avui dia amb el problema de l'obesitat. Les empreses manufactureres d'aliments rics en sucres refinats, sal i greixos en són un bon exemple. D'altra banda, la creació cada cop més estesa de grans cadenes de supermercats, afavorides per la globalització, ha suposat també una amenaça cap al comerç i l'alimentació de proximitat i la repercussió avui en dietes menys saludables, relacionades amb l'obesitat. |
| Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades.  |
| Llengua: |
Català |
| Document: |
Informe ; recerca ; Versió publicada |
| Matèria: |
Hàbits alimentaris ;
Nutrició ;
Medi ambient |
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Ciències de la salut i biociències >
Institut de Recerca Sant PauDocuments de recerca >
Estudis
Registre creat el 2025-10-15, darrera modificació el 2025-10-20