Canvi climàtic i alimentació
Ariza, Carles (Agència de Salut Pública de Barcelona)
Grau Noguer, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Portaña Tudela, Samuel (Agència de Salut Pública de Barcelona)
Sánchez-Martínez, Francesca (Institut de Recerca Sant Pau)

Publicación: Agència de Salut Pública de Barcelona, 2021
Descripción: 27 pàg.
Resumen: La relació i l'impacte que el canvi climàtic té sobre l'alimentació humana i, conseqüentment, sobre la salut humana, ha estat un tema controvertit en els darrers anys. Avui no obstant, el debat revifa sobre les primeres evidències de les quals es fa ressò aquest escrit. Està fora de dubte l'impacte directe que el canvi climàtic a través dels diferents tipus de esdeveniments meteorològics extrems (inundacions, canvis en el ritme i magnitud de les precipitacions, etc. ) té sobre l'agricultura i la producció local d'aliments. En molts casos, i en especial sobre els països de menor renda, aquests esdeveniments extrems del canvi climàtic incrementen la desnutrició com a principal forma de malnutrició. L'epidèmia mundial d'obesitat posa de manifest la importància que la distribució de recursos en el territori i els canvis en la producció alimentària tenen sobre l'alimentació i la salut humana. És perceptible una transformació des d'una alimentació i una producció d'aliments localitzades i basades en els recursos locals a la creació d'empreses d'alimentació cada vegada més grans, processadores d'aliments més calòrics i a un menor cost, que es relacionen ja avui dia amb el problema de l'obesitat. Les empreses manufactureres d'aliments rics en sucres refinats, sal i greixos en són un bon exemple. D'altra banda, la creació cada cop més estesa de grans cadenes de supermercats, afavorides per la globalització, ha suposat també una amenaça cap al comerç i l'alimentació de proximitat i la repercussió avui en dietes menys saludables, relacionades amb l'obesitat.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Informe ; recerca ; Versió publicada
Materia: Hàbits alimentaris ; Nutrició ; Medi ambient



27 p, 2.6 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut de Recerca Sant Pau
Documentos de investigación > Estudios

 Registro creado el 2025-10-15, última modificación el 2025-10-20



   Favorit i Compartir