França : diversitat d'enfocaments i relacions dins el món de la comunicació
Miège, Bernard

Títol variant: Francia: diversidad de enfoques y relaciones en el mundo de la comunicación
Títol variant: France: diversity of approaches and close relations into the world of communication
Data: 1997
Resum: Aquest article es refereix als començaments intensos de la recerca a França, amb grans autors que han exercit la seva influència fins avui. Es fa referència a la diversitat d'aproximacions i de corrents que existeixen en aquest país, cosa que fa que l'escena científica s'hagi de dividir en diferents camps. En relació amb els estudis sobre llenguatge dels mitjans, l'article fa esment dels seus orígens estructuralistes i del present de semiòtica pragmàtica. S'hi analitzen els canvis que s'han originat en la televisió de masses en els darrers anys, juntament amb la creença que el periodisme convencional, amb els seus papers polític i cultural, és en una situació de crisi. S'hi documenten les diverses tendències que estudien el funcionament de les estructures professional i tècnica. L'article analitza la tendència que existeix a França de no considerar els mitjans al marge de la comunicació i de la informació en el seu sentit més genèric. Un dels trets distintius més importants de la recerca francesa és l'interès que hi ha respecte de les noves tecnologies de la informació. La creació d'un nou espai públic i els continguts que s'hi difonen, així com la manera com es reben és un altre dels grans temes que ocupen nombrosos investigadors.
Resum: Este artíclo se refiere a los comienzos intensos que experimentó la investigación en Francia, con grandes autores que han ejercido una marcada influencia hasta hoy. Se hace referencia a la diversidad de aproximaciones y de corrientes que existen en este país, lo cual obliga a dividir el escenario científico en diferentes campos. En lo referente al lenguaje de los medios, el artículo explica los orígenes estructuralistas de estos estudios y el presente tratado desde una perspectiva semiótico-pragmática. Se analizan los cambios que se han originado en la televisión de masas en los últimos años, juntamente con la creencia de que el periodismo convencional, con sus papeles cultural y político, está en una profunda crisis. El artículo analiza la tendencia que existe en Francia a no estudiar los medios al margen de la comunicación y de la información en su sentido más genérico. Una de las características distintivas de la investigación francesa se encuentra en el interés hacia las nuevas tecnologías de la información. La creación de un nuevo espacio público y los contenidos que se difunden en él, así como la manera como son recibidos es otro de los grandes temas que ocupan a numerosos investigadores.
Resum: This article refers to the outstanding early beginnings of research in France, with major authors whose influence can still be traced today. Reference is made to the diversity of approaches existing in the country, and the scientific scene is divided into various fields. In connection with the language of the media, the article mentions its structuralist origins and the present semio-pragmatic trends. The changes which have taken place in mass television over recent years are also analysed, as is the growing belief that conventional journalism, together with its political and cultural roles, is in a state of crisis. The various tendencies which study the technical and professional structures involved in the functioning of the media are documented. The article also reviews the French tendency not to consider the communication media in isolation from communication and information in their widest sense. One of the main features of research in France is an interest in information and communication technology. The creation of a new public space and the way in which media contents are assimilated by the receivers constitute major topics of recent research.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Pluralisme científic ; Anàlisi de continguts ; Tecnologies de la informació ; Recepció de continguts ; Espai públic ; Funcionalisme ; Estructuralisme ; Pluralismo científico ; Análisis de contenido ; Tecnologías de la información ; Recepción de los contenidos ; Espacio público ; Funcionalismo ; Estructuralismo ; Scientific pluralism ; Contents analysis ; Information technologies ; Contents assimilation ; Public space ; Functionalism ; Structuralism
Publicat a: Anàlisi : quaderns de comunicació i cultura, N. 21 (1997) , p. 133-148, ISSN 2340-5236

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/14961


16 p, 97.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Anàlisi
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir