Descripción socioambiental y análisis de las fuentes de agua de la microcuenca La Jabonera (Estelí, Nicaragua)
Miquel Riera, Elisa
Boada, Martí 1949- (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Puigdevall Grau, Narcís
Rodríguez Martínez, Raquel
Torrents Muñoz, Núria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2011
Descripció: 185 p.
Resum: El objetivo principal de este proyecto es la caracterización de la microcuenca la Jabonera (Estelí, Nicaragua) enfatizando el agua como factor clave que conecta todos los elementos que interaccionan en la microcuenca y que, además delimita el área de estudio. El trabajo de campo ha consistido básicamente en la georeferenciación de los puntos de interés, la realización de encuestas a la población y la evaluación de las fuentes de agua y del agua del río mediante análisis fisicoquímicos. En el procesamiento de la información se ha elaborado cartografía temática mediante la herramienta SIG que ha servido de soporte para la interpretación de los resultados. Las características morfométricas y biofísicas favorecen que el agua precipitada se pierda rápidamente por escorrentía superficial con una tendencia moderada a crecidas e inundaciones. El agua infiltrada circula rápidamente por fracturas del material geológico con tiempos de tránsito cortos, y además, el área de recarga de los nacientes es local por lo que las fuentes son especialmente vulnerables a períodos de sequía y a la contaminación en su entorno cercano. El estudio de usos del suelo junto con la realización de análisis del agua ha permitido determinar que los agroquímicos son la principal fuente potencial de contaminación del agua en la microcuenca. Los resultados obtenidos muestran la necesidad de llevar a cabo una gestión integrada del territorio que garantice un desarrollo socioambiental sostenible.
Resum: L'objectiu principal d'aquest projecte és la caracterització de la microconca La Jabonera (Estelí, Nicaragua) emfatitzant l'aigua com a factor clau que connecta tots els elements que interaccionen a la microconca i que, a més delimita l'àrea d'estudi. El treball de camp ha consistit bàsicament en la georeferenciació dels punts d'interès, la realització d'enquestes a la població i l'avaluació de les fonts d'aigua i de l'aigua del riu mitjançant análisis. En el processament de la informació s'ha elaborat cartografia temàtica mitjançant l'eina SIG que ha servit de suport a la interpretació dels resultats. Les característiques morfomètriques i biofísques afavoreixen que l'aigua precipitada es perdi ràpidament per escorrentia superficial amb una tendència moderada a crescudes i inundació. L'aigua infiltrada circula ràpidament per fractures del material geològic amb temps de trànsit curts, i a més, l'àrea de recàrrega dels naixents és local pel que les fonts són especialment vulnerables a períodes de sequera i a la contaminació en el seu entorn proper. L'estudi d'usos del sòl juntament amb la realització d'anàlisis a l'aigua ha permès determinar que els agroquímics són la principal font potencial de contaminació de l'aigua a la microconca. Els resultats obtinguts mostren la necessitat de dur a terme una gestió integrada del territori que garanteixi un desenvolupament socioambiental sostenible.
Resum: The main aim of this project is to portray La Jabonera, a microbasin from Estelí, Nicaragua, emphasizing the role of the water as the key connector of all the elements interacting in the microbasin while delimiting the studied area. The field work has basically involved the georeference of the main locations, surveying the population as well as evaluating the water sources and the river water by physicochemical analysis. During the information processing, a SIG-based thematic cartography had been carried out, which it has also been useful to interpret the work results. The morphometric and biophysical characteristics favor the leaking of precipitated water by surface runoff, in a moderate flood trend. The infiltrated water rapidly flows during a brief amount of time through faulted geological material. Furthermore, the recharge area of the springs is local, and so the sources are especially vulnerable to drought periods and nearby pollution. The studies of ground use along with water analysis allowed establishing that the agrochemicals are the main potential water sources pollution in the micro basin. The obtained results show the need to carry out an integrated territory management that guarantees a sustainable socioenvironmental development.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: bachelorThesis
Matèria: Hidrologia ; Estelí (Nicaragua) ; Aigua ; Consum ; Condicions socials ; Desenvolupament sostenible

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/172214


Resum
16 p, 910.7 KB

Projecte
185 p, 8.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-11-16, darrera modificació el 2021-07-11   Favorit i Compartir