Una dent clavada a la cavitat nasal d'un gat produïa rinitis crònica
Planellas, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)

Títol variant: Un diente clavado en la cavidad nasal de un gato producía rinitis crónica
Data: 2010
Resum: És comú que els gats desenvolupin patologies nasals, però la rinitis crònica diagnosticada en aquest pacient felí és un cas atípic. La gata presentava signes crònics nasals amb esternuts i secrecions nasals mucopurulentes. El tractament amb antibiòtics i antifùngics no va tenir un èxit complet. En realitzar-li radiografies i un TAC nasal, es va observar una estructura òssia dins de la cavitat nasal esquerra, que podria relacionar-se amb una peça dental, doncs a la pacient li mancava el caní superior esquerra. Segurament, la dent va impactar allà degut a una traumatisme anterior a la seva adopció. Es va extreure la peça mitjantçant una rinotomia ventral i se li van administrar diversos antibiòtics i va tenir una evolució favorable. Segurament, es tracta de la primera descripció de rinitis crònica en un gat, causada per la impactació d'una dent a la cavitat nasal.
Resum: Es común que los gatos desarrollen patologías nasales, pero la rinitis crónica diagnosticada en este paciente felino es un caso atípico. La gata presentaba signos crónicos nasals con estornudos y secreciones nasales mucopurulentas. El tratamiento con antibióticos y antifúngicos no tuvo un éxito completo. Al realizar radiografías y un TAC nasal, se observó una estructura ósea dentro de la cavidad nasal izquierda, que podría relacionarse con una pieza dental, pues a la paciente le faltaba el canino superior izquierdo; seguramente impactó allí debido a una traumatismo anterior a su adopción. Se extrajo la pieza mediante una rinotomía ventral y se le administraron varios antibióticos, con la consiguiente evolución favorable. Seguramente se trata de la primera descripción de rinitis crónica en un gato, debida a la impactación de un diente en la cavidad nasal.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Abril 2010, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 194.8 KB

Español
2 p, 152.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-17, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir