El secret de la matemática artesanal
Albertí Palmer, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)

Títol variant: El secreto de la matemática artesanal
Data: 2008
Resum: Des del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i Ciències Experimentals ens descobreixen les Etnomatemàtiques, una disciplina centrada en la recerca de coneixements matemàtics en pràctiques artesanals. Tota una metodologia d'anàlisi que revela l'existència, no de pràctica matemàtica, sinó de situacions matemàtiques durant la praxis: la Interpretació Matemàtica Situada (IMS). D'aquesta manera, i mitjançant el mètode d'IMS, es busca confirmar l'existència d'aquestes pràctiques a través de les tres fases per on passa un producte artesanal -propòsit inicial de l'autor, procés d'elaboració i obra final-. Una tècnica que s'aproxima al mètode científic i que ha pres els artesans del poble de Toraja de Sulawesi, a Indonèsia, com a paradigma.
Resum: Desde el Departamento de Didáctica de las Matemáticas y Ciencias Experimentales nos descubren las Etnomatemàticas, una disciplina centrada en la búsqueda de conocimientos matemáticos en prácticas artesanales. Toda una metodología de análisis que revela la existencia, no de práctica matemática, sino de situaciones matemáticas durante la praxis: la Interpretación Matemática Situada (IMS). De esta manera, y mediante el método de IMS, se busca confirmar la existencia de dichas prácticas a través de las tres fases por las que pasa un producto artesanal -propósito inicial del autor, proceso de elaboración y obra final. Una técnica que se aproxima al método científico y que ha escogido a los artesanos del pueblo de Toraja de Sulawesi, en Indonesia, como paradigma.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Novembre 2008, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 187.5 KB

Español
3 p, 164.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-23, darrera modificació el 2023-04-17



   Favorit i Compartir