Qualitat ambiental de les platges de Sitges durant la temporada de bany
Dios, Palomino de

Títol variant: Calidad ambiental de las playas de Sitges durante la temporada de baño
Títol variant: Environmental quality of Sitges beaches during the bathing season
Data: 2012
Resum: Segons investigadors de la UAB, la superfície de platges ha augmentat des de 1956 per la construcció d'espigons i ports, encara que algunes s'han erosionat. Una gestió adequada de les fràgils praderies submarines i de la vegetació dunar augmentarien la seva funció protectora de la costa, així com beneficiarien altres valors ambientals. La qualitat d'aigua i sorra és en general excel·lent, però algunes platges properes al centre de la ciutat han mostrat algun esdeveniment microbià. La densitat en superfície, distribució i composició dels residus a la platja, ofereix informació útil per estudiar el comportament dels usuaris. Per concloure, aquests investigadors destaquen que, en època de bany, la superfície disponible mitja es d'uns 9 m2/usuari, amb diferències importants entre platges. La concentració d'ocupació augmenta amb factors com llargada i superfície de la platja i disminueix amb la distància al centre de la ciutat. Aquest enfoc integrat i multiparamètric pot ser útil per promoure estratègies per una millor gestió de les platges a Sitges i arreu del món.
Resum: Según investigadores de la UAB, la superficie de playas ha aumentado desde 1956 por la construcción de espigones y puertos, aunque algunas se han erosionado. Una gestión adecuada de las frágiles praderas submarinas y de la vegetación dunar aumentarían su función protectora de la costa, así como beneficiarían otros valores ambientales. La calidad de agua y la arena es en general excelente, pero algunas playas cercanas al centro de la ciudad han mostrado algún acontecimiento microbiano. La densidad en superficie, distribución y composición de los residuos en la playa, ofrece información útil para estudiar el comportamiento de los usuarios. A modo de conclusión, los investigadores destacan que, en época de baño, la superficie disponible media es de unos 9 m2/usuario, con diferencias importantes entre playas. La concentración de empleo aumenta con factores como longitud y superficie de la playa y disminuye con la distancia al centro de la ciudad. Este enfoque integrado y multiparamétrico puede ser útil para promover estrategias para una mejor gestión de las playas en Sitges y en todo el mundo.
Resum: Beach surface has considerably increased since 1956 by the construction of breakwaters and ports, but some beaches are still prone to erosion. An adequate management of the, nowadays fragile, underwater prairies and dune vegetation could increase their coastal protection function and other environmental values. The quality of water and sand is in general excellent, but some of the beaches close to the city center have shown some microbial contamination events. The surface density, distribution and composition of beach litter provides useful information to study visitor behavior. We concluded that, during the bath season, the mean available surface is about 9 m2/user, but important differences exist amongst beaches. Beach occupancy increase on factors such as beach length and surface, and decrease with distance to the city center. This multiparametric and integrated approach can be useful to promote strategies for better beach management in Sitges and worldwide.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà, Català i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, maig 2012, p. 1-2, ISSN 2014-6388Català
2 p, 265.3 KB

Español
214.0 KB

English
3 p, 128.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-06-04, darrera modificació el 2022-02-13   Favorit i Compartir