Descobrint secrets de la Bíblia de Gutenberg
Alabert, Aureli (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques)
Rangel, Luz (Universitat de Barcelona. Departament de Disseny i Imatge)

Títol variant: Descubriendo secretos de la Biblia de Gutenberg
Data: 2012
Resum: La invenció i orígens de la impremta és un tema en què sembla que està tot dit, però no és així: algunes teories no s'han tocat des de fa dècades i s'observen llacunes d'informació importants. En aquest article s'han utilitzat eines matemàtiques com són les lletres de la Bíblia de 42 línies impresa per Johannes Gutenberg, entre 1452 i 1455, i que es considera el primer gran treball realitzat amb la tecnologia dels tipus mòbils, utilitzada posteriorment en les impremtes durant segles. Concretament, l'interès del grup de recerca, en què han participat investigadors de la UAB, era provar, a partir de les formes impreses observades, que en la fabricació dels tipus metàl·lics es va usar més d'una matriu per cada forma de lletra. Curiosament, la teoria dominant fins al moment afirmava precisament el contrari. La principal eina emprada és l'anàlisi de conglomerats, que permet concloure, amb una probabilitat molt petita d'error, que efectivament s'empraren múltiples matrius, almenys per a les lletres més freqüents.
Resum: La invención y orígenes de la imprenta es un tema en el que parece que está todo dicho, pero no es así: algunas teorías no se han tocado des de hace décadas y se observan lagunas de información importantes. En este artículo se han utilizado herramientas matemáticas cómo son las letras de la Biblia de 42 líneas impresa por Johannes Gutenberg, entre 1452 y 1455, y que se considera el primer gran trabajo realizado con la tecnología de los tipos móviles, utilizada posteriormente en las imprentas durante siglos. Concretamente, el interés del grupo de investigación, en el que han participado investigadores de la UAB, era probar, a partir de las formas impresas observadas, que en la fabricación de los tipos metálicos se usó más de una matriz para cada forma deletra. Curiosamente, la teoría dominante hasta el momento afirmabaprecisamente lo contrario. La principal herramienta empleada es el análisis de conglomerados, que permite concluir, con una probabilidad muy pequeña de error, que efectivamente se utilizaron múltiplesmatrices, al menos para las letras más frecuentes.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, abril 2012, p. 1-4, ISSN 2014-6388Català
4 p, 258.9 KB

Español
6 p, 498.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-06-04, darrera modificació el 2022-02-13   Favorit i Compartir