"Todos los ensayos se fundamentan en una preciosa paradoja que ha definido lo mejor del género ya desde Montaigne: el detalle íntimo y preciso (el cimiento de la mayoría de los buenos ensayos) sirve como fuente de deleite por sí mismo, y también como trampolín para discurrir sobre generalidades de mayor alcance. Nunca me atreviría a afrontarme a la naturaleza de la verdad mediante un salto frontal y una generalización abstracta, por miedo a convertirme en un bufón huero y tendencioso, que pontifica sobre lo irrefutable y lo indefinible."

(La montaña de las almejas de Leonardo, p.15)

 

 

Stephen Jay Gould

 

Reflexions sobre història natural: 1977 - 1983 - 1991 - 1994 - 2000

 

1977. Ever since Darwin (Desde Darwin)

Aquest és el primer recull d'assajos, escrits entre 1974 i 1977, per a la columna mensual This view of life de la revista Natural History Magazine.

Hi revisa conceptes, teories i anècdotes de la paleontologia, la botànica o la geologia.

+ informació (Wikipedia)

 

1980. The panda's thumb (El pulgar del panda)

Recull s'assajos sobre diversos temes, des de l'origen de la vida al cervell de George Cuvier, a un àcar que mor abans de nèixer. Tots embolicats en un mateix farcell, la teoria evolutiva i l'impacte de les idees de Darwin.

La primera part la dedica a defensar que la prova de l'evolució la trobem en imperfecions reveladores, La segona a grans temes de la teoria darwiniana: adaptació, ritme i mecanismes de canvi i escales de tamany i temps. I la tercera part està dedicada als organismes i la seva història.

+ informació (Wikipedia)