"Todos los ensayos se fundamentan en una preciosa paradoja que ha definido lo mejor del género ya desde Montaigne: el detalle íntimo y preciso (el cimiento de la mayoría de los buenos ensayos) sirve como fuente de deleite por sí mismo, y también como trampolín para discurrir sobre generalidades de mayor alcance. Nunca me atreviría a afrontarme a la naturaleza de la verdad mediante un salto frontal y una generalización abstracta, por miedo a convertirme en un bufón huero y tendencioso, que pontifica sobre lo irrefutable y lo indefinible."

(La montaña de las almejas de Leonardo, p.15)

 

 

Stephen Jay Gould

 

Reflexions sobre història natural: 1977 - 1983 - 1991 - 1994 - 2000

 

1994. Dinosaur in a Haystack (Un dinosaurio en un pajar)

Aquest és el setè volum d'assaigs. En aquest recull que té com a tema central l'Evolució, hi descobrireu la contribució científica d'Edgan Allan Poe, autor d'un bestseller sobre moluscs, una perspectiva diferent sobre el pla de Hitler sobre la solució final de la qüestió jueva o valoracions de la pel·lícula Jurasic Park, entre altres. Els temes, d'entrada tant diferents, s'interrelacionen gràcies a la drestresa i erudició de l'autor.

 

 

+ informació (Wikipedia)

 

1998. Leonardos's Mountain of Clams and the Diet of Worms (La montaña de almejas de Leonardo)

Aquest volum està compost d'assaigs sobre art i ciència, sobre art rupestre paleolític i història humana vista per un naturalista, molts d'ells fets a partir de l'anàlisi d'organismes concrets, com ara els cèrvols gegants pintats en parets de coves. I també hi trobem suculents episodis històrics i biogràfics tals com declaracions papals sobre l'Evolució, discussions entre Ch.Darwin i R. Boyle sobre disseny natural, o entre P. Lowell i A. Wallace sobre el domini terrestres dels bacteris.

+ informació (Wikipedia)