"Todos los ensayos se fundamentan en una preciosa paradoja que ha definido lo mejor del género ya desde Montaigne: el detalle íntimo y preciso (el cimiento de la mayoría de los buenos ensayos) sirve como fuente de deleite por sí mismo, y también como trampolín para discurrir sobre generalidades de mayor alcance. Nunca me atreviría a afrontarme a la naturaleza de la verdad mediante un salto frontal y una generalización abstracta, por miedo a convertirme en un bufón huero y tendencioso, que pontifica sobre lo irrefutable y lo indefinible."

(La montaña de las almejas de Leonardo, p.15)

 

 

Stephen Jay Gould

 

Reflexions sobre història natural: 1977 - 1983 - 1991 - 1994 - 2000

 

1991. Bully for Brontosaurus (Brontosaurus y la nalga del ministro)

Centrat en els temes permanents de l'Evolució i en les inmumerables i instructives rareses de la natura: els ous gegants dels kiwis, una formiga amb un únic cromosoma, granotes que fan servir l'estómac com a bossa per incubar, etc. I també sobre teories errònies que tornen periòdicament carregades d'ideologia racista.

+ informació (Wikipedia)

 

1993. Eight little piggies (Ocho cerditos)

En la mateixa línia dels anteriors, un recull d'històries instructives sobre l'Evolució. George el solitari, l´últim supervivent d'una espècie de tortugues que s'extingirà un cop es mori. Històries sobre els primers vertebrats terrrestres, que tenien vuits dits en cada mà, a diferència dels cinc actuals. O la història del bisbe que va datar l'antiguitat de la terra a partir de la història bíblica (segons els seus càlculs, tot va començar exactament l'any 4004 a.c., un 23 d'octubre a migdia).

 

+ informació (Wikipedia)