"Todos los ensayos se fundamentan en una preciosa paradoja que ha definido lo mejor del género ya desde Montaigne: el detalle íntimo y preciso (el cimiento de la mayoría de los buenos ensayos) sirve como fuente de deleite por sí mismo, y también como trampolín para discurrir sobre generalidades de mayor alcance. Nunca me atreviría a afrontarme a la naturaleza de la verdad mediante un salto frontal y una generalización abstracta, por miedo a convertirme en un bufón huero y tendencioso, que pontifica sobre lo irrefutable y lo indefinible."

(La montaña de las almejas de Leonardo, p.15)

 

 

Stephen Jay Gould

 

Reflexions sobre història natural: 1977 - 1983 - 1991 - 1994 - 2000

 

2000. The Lying Stones of Marrakech (Las piedras falaces de Marrakech)

Aquest recull és un recorregut històric pels protagonistes i les idees més subversives de la història natural. Tracta sobre l'origen de la paleontologia, lligada a la comprensió de les restes fòssils. La segona part parla d'un moment històric estelar de la ciència francesa de finals del XVIII i principis del XIX, en el qual convergeixen noms com Geroges Buffon, Antoine Lavoisier i Jean-Baptiste Lamarck. La tercera part està dedicada a protagonistes anglesos: el geòleg Charles Lyell, Richard Owen, l'inventor dels dinosaures, i Alfred Russell Wallace.

+ informació (Wikipedia)

 

 

2002. I have landed (Acabo de llegar)

Últim volum de la sèrie d'assajos publicats a Natural History des de 1974, acabats poc abans de morir.

Fidel al desig de fer història natural humanística, es passeja per la literatura, l'art, el teatre o la música. Dedica una part al significat de l'Evolució i a la forma i limitacions del relats creacionistes. També planteja el significat de la classificació, la diversitat i la direcció de la història de la vida.

+ informació (Wikipedia)

 

2003. Joandomènec Ros: Stephen Jay Gould: obra esencial

Excel·lent antologia i estudi a càrrec de qui és el principal traductor de Gould al castellà, el biòleg Joandomènec Ros. Aquest, juntament amb l'editorial Crítica formen el tàndem que han posat al nostre abast l'obra de Gould.

Aquesta selecció de textos està extreta dels diversos llibres de la sèrie Reflexions sobre història natural.