HISTÒRIA

 

Una titulació interdisciplinària a la Facultat de Dret
de la Universitat Autònoma de Barcelona


El curs 1993-1994 va començar una nova titulació de cicle mitjà a la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona: la Diplomatura de Relacions Laborals que tenia un precedent històric immediat en els estudis de Graduat Social als quals substituïa.

Aquesta successió està generalment acceptada i es parla d´una doble denominació per a una mateixa realitat: Graduat Social Col.legiat per al professional en exercici i Diplomatura de Relacions Laborals o en la actualitat Graduat en Relacions Laborals per a la titulació universitària que permetia tal exercici.

Les directrius generals pròpies de 1990 contenien algunes indicacions sobre el perfil del Diplomat en Relacions Laborals abastant altres sortides professionals a més de les característiques del Graduat Social. Es tractava d'estudis interdisciplinaris de les relacions de treball i els ensenyaments havien de proporcionar una formació adequada en les bases teòriques i en les tècniques de l'organització del treball i de la gestió de personal; així com de l'ordenació jurídica del treball i de la Seguretat Social.

L'objectiu formatiu d’aquesta titulació comprèn dues àrees: la primera, en relació amb els recursos humans, pressuposant un exercici professional, integrat en una organització o com a consultor extern especialitzat; la segona, tocant a tota la matèria jurídicolaboral, possibilitant l’assessorament en l´exercici de la professió de Graduat Social.

El primer pla d’estudis va ser el de 1993 (BOE de 25 de novembre de 1993) que va patir una modificació al 1997 (BOE 4 d’agost de 1988) per tal d’evitar l’excessiva atomització d’algunes assignatures. El 20 de maig de 1996 es va clausurar de forma oficial el curs dels primers diplomats en Relacions Laborals i es van lliurar diplomes acreditatius a les entitats col·laboradores i als tutors que havien participat en les pràctiques externes dels estudiants de la primera promoció.

La Comissió de Docència de la Diplomatura de Relacions Laborals es va crear el 7 d’abril de 2000 per un acord dels membres de la Comissió de Qualitat per portar a terme les propostes de millora d’aquesta titulació.

La Diplomatura de Relacions Laborals de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona va ser avaluada positivament a la convocatòria de 1996-1998 del Plan Nacional de Evaluación de la calidad en las Universidades.

El 4 de juliol de 2000 la Diplomatura de Relacions Laborals es va presentar a la convocatòria de projectes d'innovació docent per a la millora de l’aprenentatge dels estudiants de primer curs. El títol del projecte va ser FEM RELACIONS LABORALS una expressió polivalent aplicable a una tasca conjunta de professors i d’alumnes de primer curs de la Diplomatura de Relacions Laborals. Fer és formar, preparar i també adaptar-se, arranjar adequadament, exercir, desenvolupar-se i sobretot per uns i altres, obrar d’acord. També en el lèxic colloquial dels alumnes: s’ha introduït el terme “faig relacions laborals” en lloc de fer servir “estudio relacions laborals”. Aquest projecte que depenia del Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica i Qualitat Universitària (Programa de Suport a la Innovació i a la Docència Universitària) es va resoldre positivament i a partir de la seva concessió es van dur a terme nombroses activitats:
-Enquestes als estudiants de primer, segon i tercer curs de la Diplomatura. Aquestes enquestes es poden consultar en paper.
-Jornades de sortides professionals.
-Nou curs d’estratègies d’aprenentatge. El primer es va celebrar el curs 1999-2000.
-Curs de nòmines.
-Telèfon d’atenció a l’alumne.
-Creació de grups de suport als alumnes de primer curs entre els estudiants de 2on i de 3er curs.
-Publicació d’un número monogràfic de la Revista Papers dedicat a “Les noves relacions laborals”.

 


El segon cicle

El 23 d’octubre de 1999 es va publicar al BOE el Decret que marcava les directrius generals de la Llicenciatura en Ciències del Treball amb accés des de la Diplomatura de Relacions Laborals i des d’altres titulacions. El 16 de desembre de 1999 la Junta de Govern de la UAB va acordar incloure dins de la programació acadèmica de la Facultat de Dret la Llicenciatura de segon cicle de Ciències del Treball. L’esborrany del pla d’estudis es va començar a discutir el dia 25 de juliol de 2000 per part de la Comissió de Docència i Qualitat. La proposta del pla d’estudis es va presentar a la Junta de Facultat en la sessió de 15 de febrer de 2001. La sollicitud d’homologació és de 5 d’abril de 2001. Posteriorment es va començar a impartir la Llicenciatura de segon cicle de Ciències del Treball com a continuació necessària per als estudis de la Diplomatura (BOE de 22 de novembre de 2001) i va modificar-se per Resolució del 31 d’octubre de 2002.

El 5 d’abril de 2001 es va signar el contracte programa entre l’equip de govern de la Universitat i la Diplomatura de Relacions Laborals (per al trienni setembre de 2000-agost 2003).

La Diplomatura de Relacions Laborals continuava present en les activitats d’innovació de la docència universitària. Així es va presentar una comunicació a les IV Jornades de l’Autònoma i la innovació docent (8 i 9 de febrer de 2000): “La transició des de la Secundària a la Universitat” una comunicació “L’acollida i l’atenció als estudiants de primer curs de la Diplomatura de Relacions laborals”.

 

 


Jornades interdisciplinàries d’estudi

La Diplomatura de Relacions Laborals va començar a mostrar-se com una autèntica titulació interdisciplinar per mitjà de les Jornades d’estudi, les primeres de les quals van ser Les noves relacions laborals que es van celebrar entre el mes de desembre de 1997 i el mes de maig de 1998 durant el curs acadèmic 1997-1998. Cada mes hi havia una sessió i una àrea era responsable de contactar amb el ponent i elegia el tema, així vàrem comptar amb la participació entre d’altres del Dr. Carlos Prieto (Universidad Complutense) per Sociologia, del Dr. Luis Toharia (Universidad Complutense) per Economia Aplicada, els Sr. Joan Anton Camuñas (CRS Consultores) i el Sr. Jordi Ballart Ferré (Cable i Televisió de Catalunya) per Economia de l’Empresa, la Sra. Purificación Pinilla (Gates) per Psicologia i la Dra. Carolina Gala (UAB) per Dret del Treball i de la Seguretat Social.

A partir del curs 2000-2001 es van celebrar puntualment la darrera setmana de novembre les Jornades interdisciplinàries d’estudi que van permetre la participació de docents i estudiants i que van tenir una continuïtat durant deu edicions: Cent anys de legislació social (2000), Empresa i responsabilitat (2001), Reptes d’Internet: aportacions jurídiques i socials (2002), Vells i nous drets socials (2003), Treball infantil i de menors (2004), II República i món jurídic (2005), La inspecció de treball (2006), Trenta anys de la Llei d’Amnistia (2007), Quinze anys de reformes legislatives (2008), Crisi i ocupació (2009). D’aquestes Jornades s’han publicat set volums amb una aposta per manifestar la recerca en l’àmbit específic dels temes proposats.

Altres Jornades van anar demostrant l’activitat de la nova titulació de Relacions Laborals: L’acolliment familiar a les persones grans (2002), L’assetjament psicològic en el treball: perspectives jurídiques i de prevenció (2002) i Relacions Laborals i Esport (2004).

La Diplomatura de Relacions Laborals va rebre al 2005 un ajut per l’adopció de la metodologia del sistema de crèdits europeus (ECTS) a les Universitats catalanes. Una vegada més la participació conjunta de professors de diferents formacions acadèmiques convergien en una aposta per la qualitat en una titulació. Treball conjunt i un objectiu molt clar: consolidar uns estudis i formar uns estudiants en les competències que van ser discutides amb els tutors de les pràctiques externes i van donar com a resultat el següent gràfic:

 

Perfil de Relaciones Laborals (2005)



(Resultats obtinguts després de les consultes als professors de la
Diplomatura de Relacions Laborals i validats pels tutors externs i la Junta de la facultat de Dret)


Els alumnes del darrer curs de la Diplomatura de Relacions Laborals i actualment del Grau de Relacions Laborals han participat en els cursos de formació organitzats per l’Illustre Collegi de Graduats Socials amb el que mantenim una excellent relació i comunicació.

Aquest curs 2013-2014 es celebra el XXè aniversari de l’inici dels estudis de Relacions Laborals a la Universitat Autònoma de Barcelona. El professorat provinent de formacions acadèmiques complementàries (Dret, Economia Aplicada, Empresa, Psicologia i Sociologia) imparteix amb èxit la docència en aquesta titulació, participa en la Comissió de Docència i collabora en la consolidació d’aquests estudis.

En aquests moments d’alegria per les fites aconseguides no podem deixar de pensar amb els que no es troben entre nosaltres i van participar en aquells primers anys dels estudis: la professora Neus Casajoana i el professor Lluís Fina; els alumnes Àlex Ruiz Sánchez i José Manuel Jariego Zambrano, que ens van deixar a meitat dels seus estudis; i la nostra alumna, Núria Ribalda Bláquez, model de superació continuada que sempre és va sentir orgullosa d’haver assolit el títol de Diplomada en Relacions Laborals a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’eix per oferir un seguit de sortides professionals ha estat dotar d’unes característiques autèntiques d’interdisciplinarietat als estudis de Relacions Laborals de la Facultat de Dret de la UAB, confirmats per la diversitat d’entitats que collaboren en les pràctiques externes i en la professionalitat dels seus antics alumnes que ocupen en l’actualitat càrrecs de responsabilitat en diferents àmbits laborals Els nostres estudiants i els nostres antics alumnes Alumni són la millor carta de presentació.

Dra. Maria Jesús Espuny Tomás
Vicedegana de Pràctiques Externes de Relacions Laborals
Coordinadora d'Estudis de Relacions Laborals i Ciències del Treball
Facultat de Dret UAB

 

 

Febrer 2014 · UAB · Biblioteca de Ciències Socials