EXPOSICIÓ PRESENCIAL

 


A l’exposició presencial, localitzada a la vitrina exterior i a la Sala de Catàlegs de la biblioteca a la planta 0, es mostra un conjunt de documents que segueixen tres eixos. D’una banda, una selecció de llibres editats des de l’any 2008 de les matèries pròpies dels estudis de Relacions Laborals. D’altra banda, un petit conjunt format per llibres que s’han publicat arran de Jornades organitzades des de la pròpia titulació. I finalment, en una mostra breu en el temps, un conjunt de llibres antics entorn dels primers temps d’aparició de reformes socials en la nova societat industrial. Cartells, fotografies i documents generats en aquests vint anys d’activitats complementen la mostra.

Dues presències reiteratives conjuguen i reunifiquen els dos llocs i els continguts: el dibuix de mans i braços indicant els conceptes que intervenen en el món de les relacions laborals, i un muntatge audiovisual que crea un ambient sonor, festiu i alhora neguitejant, amb petites imatges en moviment que donen una mica de mobilitat a l’espai.





“20 anys de Relacions Laborals”, 2014 (tècnica mixta) de Josep Vicens-i-Planagumà


 

A propòsit del dibuix sobre els 20 anys de Relacions Laborals a la UAB


Formular un gest, una posició de mans o de braços, un llenguatge no verbal o un contacte humà ens evoca fets que recorden les transaccions que es donen dins les relacions laborals. Signes que ofereixen un ventall de possibilitats i d’imatges que sovintegen en el món empresarial i sindical. Però, com convertir aquesta simbologia ben clara en un dibuix de pretensions artístiques?

Jugar i fer jugar la ment en una mena d’embriaguesa virtuosa desvetlla els flancs ocults del nostre inconscient, tocar amb el capciró dels dits els infinits que ens enlluernen i ens obsedeixen, treballar amb el llapis i el paper amb una ment fora de tot prejudici, en suspensió intemporal... D’aquí surten els elements de la tradició cultural que revenen a la ment i que és materialitzen en una línia que reprodueix simplificadament un detall de la creació d’Adam de Miquel Àngel o el record d’un esborrany cèlebre de Leonardo que reprodueix unes mans, ambdós revertits en el dibuix com a conceptes de creació (C), veritat (V) i ductilitat (D) respectivament. D’aquí surt un puny enlairat com a símbol d’una lluita que ha durat gairebé dos segles dins el món del treball, i que ens forneix la idea de lluita per la justícia i pel poder (P). D’aquí sorgeixen , també, altres conceptes com el de l’oferta (O) amb una mà estesa per una dona com a símbol, el gest d’un braç masculí que tiba la seva musculatura com a imatge de força (F), i finalment els trets més característics de la trama de les relacions laborals, l’acord (A) amb unes mans encaixades, i el desacord, el desencaix d’unes mans, vistes també com a recerca (R) d’acord. Tots ells, conceptes que són recurrents o importants en les relacions laborals.

El conjunt s’exposa en uns geomètrics plans de vidre que concentren els dibuixos- icona dels diferents conceptes. La seva disposició a més a més de cercar una estètica lligada , entre d’altres, a les avantguardes, dóna una profunditat al conjunt i situa les icones en el seu univers jeràrquic.

Josep Vicens-i-Planagumà
Biblioteca de Ciències Socials
Febrer de 2014

 

PUNT DE LLIBRE - Invitació

 

 


PÒSTER COMMEMORATIU

 

PUNTS DE LLIBRE

 

Pòster commemoratiu i punts de llibre del 20è aniversari:

 

Fotografies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentació PowerPoint realitzada amb motiu de l'exposició

 

 

 

Febrer 2014 · UAB · Biblioteca de Ciències Socials