La visió mèdica del cos de la dona a principis del segle XX
Fajula Colom, Sara (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis d'Història de les Ciències)
Universitat Autònoma de Barcelona. Àrea de Comunicació i Promoció

Títol variant: 9/2013 La visión médica del cuerpo de la mujer a principios del siglo XX
Data: 2013
Resum: La ciència mèdica ha estat construïda durant segles pels homes, cosa que ha contribuït a reforçar una perspectiva androcèntrica en la construcció del coneixement mèdic en general i en la construcció del coneixement sobre el cos de les dones. Utilitzant el cas del ginecòleg Miquel A. Fargas Roca, de finals del segle XIX i principis del XX, aquest treball, realitzat al Centre d'Història de la Ciència de la UAB, ha provat de mostrar com al llarg d'aquests segles gradualment s'ha vist el cos de la dona com un cos patològic. Així, les funcions reproductives de les dones eren cada vegada més susceptibles d'intervenció mèdica i científica. D'aquesta manera també es mantenia el discurs hegemònic de l'ideal de dona preocupada per la procreació i la llar.
Resum: La ciencia médica ha sido construida durante siglos por los hombres, lo que ha contribuido a reforzar una perspectiva androcéntrica en la construcción del conocimiento médico en general y en la construcción del conocimiento sobre el cuerpo de las mujeres. Utilizando el caso del ginecólogo Miquel A. Fargas Roca, de finales del siglo XIX y principios del XX, este trabajo, realizado en el Centro de Historia de la Ciencia de la UAB, ha intentado mostrar cómo a lo largo de estos siglos gradualmente se ha visto el cuerpo de la mujer como un cuerpo patológico. Así, las funciones reproductivas de las mujeres eran cada vez más susceptibles de intervención médica y científica. De esta manera también se mantenía el discurso hegemónico del ideal de mujer preocupada por la procreación y el hogar.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Setembre 2013, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
3 p, 130.5 KB

Español
4 p, 147.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2013-10-11, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir