Divisió territorial de Catalunya : algunes reflexions des de l'Alt Pirineu
Tulla i Pujol, Antoni F., 1945- , (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: División territorial de Catalunya: algunas reflexiones desde el Alt Pirineu
Títol variant: The Catalonian Territorial Organization: some views from the "Alt Pirineu" (High Pyrenees)
Data: 2009
Resum: Aquest article vol combinar cinc temes relacionats amb la divisió territorial de Catalunya. Primer, es presenta un recordatori des de l'Alt Pirineu del debat realitzat durant el període immediat al retorn de la democràcia parlamentària a Catalunya. Segon, es presenten els conceptes bàsics per entendre l'ordenació del territori. Tercer, es fa una anàlisi sobre el tipus de divisió territorial d'acord amb les formes de govern, les funcions i les competències de les unitats territorials. Quart, es fa un repàs de les normatives més significatives des del restabliment de l'autonomia catalana l'any 1977. I, cinquè, es fa una reflexió sobre la implementació de l'organització veguerial de Catalunya des de la perspectiva de la Vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran. En el seu conjunt, es pretén aportar elements de reflexió i debat sobre el tipus de divisió territorial de Catalunya que avui convé més al país, sense que pugui ser la més perfecta.
Resum: Este artículo pretende articular cinco temas relacionados con la división territorial de Catalunya. Primero, se presenta un recordatorio del debate llevado a cabo des del Alt Pirineu durante el período inmediato a la recuperación de la democracia parlamentaria en Catalunya. Segundo, se hace una presentación de los conceptos básicos para entender la ordenación del territorio. Tercero, se realiza un análisis sobre el tipo de división territorial según las formas de gobierno, las funciones y las competencias de las unidades territoriales. Cuarto, se realiza un repaso de las normativas más significativas desde el restablecimiento de la autonomía catalana en el año 1977. Y, quinto, se lleva a cabo una reflexión sobre la implantación de la organización en vegueries de Catalunya desde la Vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran. Globalmente, se pretende aportar elementos de reflexión y debate sobre el tipo de división territorial de Catalunya que conviene más al país actualmente, aunque no sea la más perfecta.
Resum: This paper presents five themes in order to understand the administrative organization of Catalonia. First, there is a reminder of the discussion done just before to reinstate parliamentary democracy in Catalonia. Second, some main concepts in order to understand regional planning there are presented. Third, there is an analysis of each type of administrative organization according to different levels of government, functions and responsibilities. Fourth, a list of the main laws during the re-establish Catalan self-government (1977-2009) is presented. And fifth, from the point of view of the proposed "Vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran" the process to implement the administrative organization of Catalonia in vegueries , is analysed. In full, it is expected to bring significant elements in order to think about different types of administrative organization of Catalonia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Ordenació del territori ; Divisió territorial ; Alt Pirineu ; Catalunya ; Ordenación del territorio ; División territorial ; Pirineo ; Cataluña ; Regional planning ; Administrative organization ; Pyrenees ; Catalonia
Publicat a: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 67-68 (2009) , p. 273-290, ISSN 2014-0037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/52799


18 p, 144.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2014-04-03, darrera modificació el 2023-06-28



   Favorit i Compartir