La pràctica professional i la seva vinculació amb la creació i gestió del coneixement col·lectiu
Gairín Sallán, Joaquín (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)
Rodríguez-Gómez, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)

Título variante: La práctica profesional y su vinculación con la creación y gestión del conocimiento colectivo
Título variante: La pratique professionelle et son lien avec la créaton et la gestión de la connaissance collective
Título variante: Professional practice and its relationship with the creation and management of collective knowledge
Fecha: 2012
Resumen: La formació contínua del professorat, i de la resta d'agents educatius presents a les nostres institucions d'ensenyament primari, secundari o terciari, fa temps que va deixar de ser optativa per a convertir-se en quelcom d'obligada necessitat. En aquest sentit, comencen a sedimentar-se metodologies alternatives per a la formació i el desenvolupament professional, basades en el coneixement que posseeixen els agents educatius sobre la pràctica i considerant que la reflexió en l'acció i sobre l'acció és l'element que pot mobilitzar els processos de millora de l'ensenyament. Partint d'aquesta perspectiva, en aquest article realitzem una anàlisi de la formació, la pràctica i la reflexió professional, que ens condueix a defensar els processos de creació i gestió del coneixement basats en comunitats de pràctica, com a una alternativa viable per a la pràctica reflexiva col·laborativa i el desenvolupament professional dels agents educatius.
Resumen: La formación continua del profesorado, y del resto de agentes educativos presentes en nuestras instituciones de enseñanza primaria, secundaria y terciaria, hace tiempo que dejó de ser optativa para convertirse en algo de obligada necesidad. En este sentido, comienzan a sedimentarse metodologías alternativas para la formación y el desarrollo profesional, basadas en el conocimiento y que poseen los agentes educativos sobre la práctica, y considerando que la reflexión en la acción y sobre la acción es el elemento que puede movilizar los procesos de mejora de la enseñanza. Partiendo de esta perspectiva, en este artículo se realiza un análisis de la formación, la práctica y la reflexión profesional, que nos conduce a defender los procesos de creación y gestión del conocimiento, basados en comunidades de práctica, como una alternativa viable para la práctica reflexiva colaborativa y el desarrollo profesional de los agentes educativos.
Resumen: Ça fait longtemps que la formation continue du professorat et des autres agents éducatifs présents dans nos établissements d'enseignement primaire, secondaire ou tertiaire n'est plus optionnelle mais complètement nécessaire. En ce sens, les méthodologies alternatives pour la formation et le développement professionnel, basées sur les connaissances que les agents éducatifs ont sur la pratique, et en considérant que la réflexion dans l'action et à l'action est l'élément qui peut améliorer les processus de l'enseignement, commencent à se tenir. Sous ce point de vue, cet article fait une analyse de la formation, la pratique et la réflexion professionnelle, qui nous conduira à défendre les processus de création et gestion des connaissances basés sur des communautés de pratique, en tant qu'une alternative viable pour la pratique réflexive collaborative et le développement professionnel des agents éducatifs.
Resumen: Continuous training for teachers and for the rest of education agents who are presents in primary, secondary or tertiary educational institutions became a required necessity quite a while ago. In this sense, alternative training methods and professional development, based on knowledge that education agents have about practice, and considering reflection-in-action and on action as the element that can mobilize educational improvement processes, are starting to settle. From this perspective, this paper examines training, professional practice and reflective practice, which leads us to defent the processes of knowledge creation and management based on communities of practice as a viable alternative for the collaborative reflective practice and the professional development of education agents.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Desenvolupament professional ; Pràctica professional ; Pràctica reflexiva ; Gestió del coneixement ; Comunitats de pràctica ; Formació ; Treball col·laboratiu ; Desarrollo profesional ; Práctica profesional ; Gestión del conocimiento ; Comunidades de práctica ; Formación ; Trabajo colaborativo ; Développement professionnel ; Pratique professionnelle ; Pratique réflexive ; Gestion des connaissances ; Communautés de pratique ; Formation ; Travail collaboratif ; Professional development ; Professional practice ; Reflective practice ; Knowledge management ; Communities of practice ; Training ; Collaborative working
Publicado en: Temps d'educació, Núm. 42 (2012) , p. 269-286, ISSN 2014-7627

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/259240


18 p, 261.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > CRiEDO (Centro de Investigación y Estudios para el Desarrollo Organizativo)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2014-05-05, última modificación el 2022-11-11



   Favorit i Compartir