Modelització i tecnologies de la informació per al suport a la lluita contra els incendis forestals
Badia i Perpinyà, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: Modelización y tecnologías de la información para el apoyo en la lucha contra los incendios forestales
Títol variant: Modélisation et technologies de l'information pour encourager la lutte contre les incendies forestiers
Títol variant: Modelling and computer technology to combat forest fires
Data: 1998
Resum: La importància i l'abast dels incendis forestals pels efectes devastadors que tenen fa neces-sari un estudi detallat i integrat d'una sèrie d'aspectes que inclouen des de l'anàlisi de la causalitat passant per la distribució espacial i temporal dels incendis, fins arribar a l'estudi de la planificació dels recursos i equipaments d'extinció. L'avenç en les tecnologies de la informació ha fet possible integrar aquells elements que intervenen en l'anàlisi del procés d'ignició, de propagació i del comportament del foc facilitant l'establiment de polítiques de prevenció i extinció. L'article analitza tots aquells aspectes que cal considerar en l'anàlisi del perill i del comportament dels incendis i en l'establiment de polítiques de prevenció, fent èmfasi en la importància de la modelització i les tecnologies de la informació per al suport a la lluita contra els incendis forestals.
Resum: La importancia y el alcance de los incendios forestales por sus efectos devastadores requieren un estudio detallado y integrado de una serie de aspectos que incluyen desde el análisis de la causalidad pasando por la distribución espacial y temporal de los incendios, hasta llegar al estudio de la planificación de los recursos y equipamientos de extinción. El avance en tecnologías de la información ha hecho posible integrar aquellos elementos que intervienen en el análisis del proceso de ignición, de propagación y del comportamiento del fuego facilitando el establecimiento de políticas de prevención y extinción. El artículo analiza los aspectos que se deben considerar en el análisis del peligro y del comportamiento de los incendios y en el establecimiento de políticas de prevención, poniendo émfasis en la importancia de la modelización y las tecnologías de la información como soporte a la lucha contra los incendios forestales.
Resum: L'importance et l'ampleur des incendies forestiers à cause de ses effets destructifs, exigent nécessaire une étude détaillée et intégrée d'une série d'aspects qui incluent de l'analyse de l'azar à l'étude de la planification des ressources et des équipemment d'extinction, en passant par la distribution de l'espace et du temps des incendies. Le développement des technologies de l'information permet d'intégrer les éléments qui interviennent dans l'analyse du processus d'ignition, de propagation et du comportement du feu, en facilitant ainsi l'établissement de politiques de prévention et d'extinction. L'article approfondit sur les aspects à considérer dans l'analyse du risque et du comportement des incendies et dans l'établissement de politiques de prévention. D'autre part, l'accent est mis sur l'importance de la modélisation et les technologies de l'information pour encourager la lutte contre les incendies forestiers.
Resum: The devastating effects of forest fires are such that the topic requires detailed study, integrating the aspects of cause analysis, spatial distribution and temporal incidence, in order to, finally, study the planning of resources and extinction services. Advances in computer technology have made it possible to incorporate the study of aspects related to the process of ignition, propagation and behaviour, which has made it easier to establish prevention and extinction policies. This article examines the elements involved in fire risk and behaviour analysis, and emphasises the importance of modelling and computer technology in combatting forest fires.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Tecnologies de la informació ; Modelització ; Incendis forestals ; Perill d'incendi ; Simulació del comportament del foc ; Tecnologías de la información ; Modelización ; Incendios forestales ; Peligro de incendio ; Simulación del comportamiento del fuego ; Technologies de l'information ; Modélisation ; Incendies forestiers ; Risque d'incendie ; Simulation du comportement du feu ; Computer technology ; Modelling ; Forest fires ; Fire risk ; Fire behaviour simulation
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 32 (1998) , p. 143-159, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/31652


17 p, 117.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20   Favorit i Compartir