Web of Science: 2 cites, Google Scholar: cites
La formació d'una estructura de la propietat de la terra a la Catalunya Vella (segles XVI-XIX)
Ferrer i Alòs, Llorenç, 1957- (Universitat de Barcelona. Departament d'Història Contemporània)

Títol variant: La formación de una estructura agraria de la propiedad de la tierra en la Catalunya Vella (siglos XVI-XIX)
Títol variant: The formation of an agrarian structure of land ownership in the Old Catalonia (16th-19th centuries)
Data: 2015
Resum: El treball és l'estudi de la formació d'una estructura de la propietat des de l'edat mitjana fins al segle XIX. S'analitza la concentració de la terra en mans d'institucions eclesiàstiques, la utilització de la precària primer i de l'emfiteusi després, que originà una divisió entre domini directe i domini útil, la crisi del segle XIV, l'aparició dels masos, el procés de concentració a través del sistema hereditari i de les vies d'endeutament, el procés de fragmentació provocat pels deutes i l'aparició de la rabassa que va permetre resoldre el problema del bloqueig de la terra. L'anàlisi es fa a partir de l'estudi intensiu de parròquies ubicades a la comarca del Bages, a l'interior de Catalunya.
Resum: El trabajo es el estudio de la formación de una estructura de la propiedad de la tierra desde la Edad Media hasta el siglo XIX. Se analiza la concentración de la tierra en manos de instituciones eclesiásticas, la utilización primero de la carta precaria y después de la enfiteusis, que originó una división entre dominio directo y dominio útil, la crisis del siglo XIV, la aparición del mas, el proceso de concentración de tierras a través del sistema hereditario y de vías de endeudamiento, el proceso de fragmentación provocado por las deudas y la aparición de la rabassa morta que permitió resolver el problema del bloqueo de la tierra. El análisis se hace a partir del estudio intensivo de parroquias ubicadas en la comarca de El Bages, en el interior de Catalunya.
Resum: This paper studies the formation of a land ownership structure from the middle ages until the 19th century. It analyses the concentration of land in the hands of ecclesiastical institutions through the utilization first of the precarium and later of the emphyteuses, which gave rise to a division between direct dominion and useful dominion, the crisis of the 14th century, the appearance of the farmhouse, the process of concentration through the hereditary system and of the indebtedness process, the process of fragmentation caused by debts and the appearance of the rabassa morta that allowed resolving the problem of land blockade. The analysis begins with an intensive study of parishes located in the county of El Bages in the interior of Catalonia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Propietat de la terra ; Emfiteusi ; Mas ; Endeutament ; Sistema hereditari ; Rabassa morta ; Mercat de la terra ; Propiedad de la tierra ; Enfiteusis ; Endeudamiento ; Sistema hereditario ; Mercado de la tierra ; Land ownership ; Emphyteusis ; Farmhouse ; Indebtedness ; Hereditary system ; Land market
Publicat a: Manuscrits, Núm. 33 (2015) , p. 67-93 (Dossier) , ISSN 0213-2397

Adreça original: https://revistes.uab.cat/manuscrits/article/view/v33-ferrer-alos
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/310598
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/v33-ferrer-alos
DOI: 10.5565/rev/manuscrits.63


27 p, 281.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-06-23, darrera modificació el 2022-12-15



   Favorit i Compartir