Moviment obrer : de l'accident de "la Consolació" al tancament de les Mines de Cercs 1975 a 1991
Espinal Burgos, Meritxell
Pérez Amorós, Francisco, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Date: 2016
Description: 65 pag.
Abstract: El moviment obrer respon a l'actuació dels treballadors en contra dels problemes causats per la industrialització, i la falta de reconeixement dels seus drets i llibertats. El sector miner, i en concret la mineria del carbó, ha estat caracteritzat per un tipus de feina amb un alt risc d'accidents, i de contraure malalties, a causa de les baixes condicions higièniques i de salut laboral, sobretot en els Segles XIX i XX. Per tant, el moviment obrer miner es basa en reivindicacions i protestes efectuades de forma molt unitària, amb un objectiu comú. L'Objecte d'estudi de la mineria catalana, en concret de la part de l'Alt Berguedà, respon a la curiositat d'analitzar els comportaments dels treballadors, i com feien front als conflictes que se'ls plantejaven en matèria de drets de caràcter laboral. Sobretot en els anys més difícils i conflictius, al passar per uns períodes de crisis causades per fets socials, polítics i econòmics. Pel fet de basar-nos en uns anys molt ambigus pel que fa a legislació, a causa de la precoç sortida de un règim feixista, fa que analitzar els fets ocorreguts des del més extrem respecte cap a la normativa sigui molt complicat. Per tant l'objectiu principal de l'estudi del moviment obrer existent a les Mines de Cercs, passa a per veure les principals causes que condueixen cap al tancament de la Mina, i com els treballadors, els seus representants i l'empresa aborden aquests problemes, i que se'n extreu de les seves mobilitzacions i acords. Fins arribar al tancament d'una de les industries que aportava més feina a la Comarca del Berguedà, la qual prové d'un fort llinatge d'industrialització minera i tèxtil, quines van ser les solucions aconseguides mitjançant regulació específica i acords, i si aquest és realment un dels tancament modèlics de la història d'Espanya de finals del S. XX.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Studies: Relacions laborals [2500258]
Study plan: Grau en Relacions Laborals [806]
Document: Treball final de grau ; Text
Subject: Mines i recursos miners ; Berguedà (Catalunya) ; Moviment obrer ; Història ; S. XIX-XX ; Indústria minera



65 p, 639.8 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Bachelor's degree final project > Law Faculty. TFG

 Record created 2016-09-30, last modified 2022-05-01



   Favorit i Compartir