Els models gràfics en la construcció dels conceptes geogràfics
Clary, Maryse (Institut Universitaire de Formation des Mattres (Aix-Marseille, França))

Títol variant: Los modelos gráficos en la construccidn de los conceptos geográficos
Títol variant: Les modèles géographiques dans la construction des conceptes géopaphiques
Títol variant: Geographic modeh in the dedopment of geography concepts
Data: 1995
Resum: Els models gràfics són representacions intel·ligibles, artificials i simbòliques que permeten representar no sols una realitat directament observable sinó també un sistema, és a dir, un conjunt funcional que posi en evidència interrelacions molt variades. Aquest article proposa la utilització dels models gràfics aplicats a l'organització de l'espai anomenats coremes, per a la seva aplicació a l'ensenyament de la geografia, des de l'escola elemental fins al col-legi i el liceu. Aquests models forneixen un llenguatge comú, permeten adonar-se dels coneixements que es tenen sobre una situació, fer-ne comprendre els mecanismes, combinar-los per comprovar les hipòtesis i raonar mitjançant les simulacions. Per això, un dels avantatges de la modelització ha de ser permetre posar ordre en les representacions espacials dels nois i noies estudiants i fer que adquireixin noves estructures mentals.
Resum: Los modelos gráficos son representaciones inteligibles, artificiales y simbólicas que permiten representar no sólo una realidad directamente observable sino también un sistema, es decir, un conjunto funcional que ponga en evidencia interrelaciones muy variadas. Este artículo propone la utilización de los modelos gráficos aplicados a la organización del espacio llamados coremas y su aplicación en la enseñanza de la geografía, desde el nivel de la escuela elemental hasta los de colegio y liceo. Estos modelos proporcionan un lenguaje común, permiten darse cuenta de los conocimientos que se poseen sobre una situación, comprender los mecanismos, combinarlos para comprobar hipótesis y razonar mediante simulaciones. Por todo ello, una de las ventajas de la modelización es la de permitir a los alumnos y alumnas el poner orden en sus propias representaciones espaciales y adquirir nuevas estructuras mentales.
Resum: Les modèles graphiques sont des representations intelligibles, artificielles, symboliques de situations spatiales que permettent de représenter non pas une réalité directement observable mais un système, c'est a dire un ensemble fonctionnel mettant en évidence des interrelations variées. Cet article propose l'utilisation de modèles graphiques appliqués a l'organisation de l'espace dénommés chorèmes et son application a l'enseignement de la géographie, de l'école Elementaire au Collége et au Lycée. Ces modèles fournissent un langage commun, permettent de rendre compte des connaisances que l'on a sur une situation, d'en faire comprendre les mecanismes et les combiner pour tester des hypotèses et raisoner pour des simulations. C'est ainsi que un des avantages de la modelisation serait de permettre aux élèves de mettre de l'ordre dans leurs propres répresentations spatiales et de les faire acquérir de nouvelles structures mentales.
Resum: Graphic models are intelligible, artificial and symbolic expressions which make. it possible to represent not only directly observable facts but also systems, that is, functional units which demonstrate very varied interrelationships. This article proposes the use of graphic models applied to spatial organisation (known as coremas) in the teaching of school geography at all ages. Such models provide a common language, reflect the acquired knowledge of a situation, allow pupils to understand the mechanisms involved and to combine them to test hypotheses and to reason through simulations. For these reasons, one of the advantages of model-building is that it encourages school children to construct more orderly spatial representations and acquire new mental structures.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Ensenyament de la Geografia ; Models gràfics ; Modelització ; Estructures mentals
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 27 (1995) p. 17-36, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41700


20 p, 603.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-03-27, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir