Convivència en parella i formació d'unions a Catalunya : homogàmia i endogàmia conjugal
Miret, Pau, 1964- (Centre d'Estudis Demogràfics)

Publicació: Barcelona Editorial Mediterrània 2008
Descripció: 61 pag.
Resum: Aquest informe analitza transversalment l'homogàmia i l'endogàmia dels nuclis conjugals i longitudinalment la formació de la parella a Catalunya en el período 2001-2005, per a la qual cosa utilitza com a font de dades les quatre primeres onades del Panel de Desigualtats Socials a Catalunya realitzat per la Fundació Jaume Bofill. Els objectius fonamentals busquen esbrinar 1) fins a quin punt les característiques dels cònjuges són similars (pautes d'homogàmia/heterogàmia); 2) si els cònjuges pertanyen a un mateix grup (endogàmia/exogàmia), i 3) si s'ha produït un canvi de la pauta de matrimoni de rols complementaris (amb un home proveïdor econòmic i una dona proveïdora de serveis) a la pauta de rols igualitaris (on tots dos membres están imbricats en l'esfera productiva). Les tècniques estadístiques emprades són les taules de doble entrada o de contingència i la regressió logística. Les conclusions assenyalen que hi ha una cultura matrimonial en què els iguals s'atreuen (homogàmia), tant a escala educativa com professional, que l'endogàmia matrimonial és força significativa i que el matrimoni de rols complementaris s'ha anat erosionant amb el temps, però encara és molt lluny de desaparèixer.
Nota: Estudi finançat per la Fundació Jaume Bofill
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Col·lecció: Polítiques ; 65
Document: Capítol de llibre
Matèria: Unions estables de parella ; Catalunya ; Matrimoni
Publicat a: Condicions de vida i desigualtats a Catalunya, 2001-2005. Volum II: Habitatge, salut, parella, joventut, gent gran i dependència, 2008, p. 71-132, ISBN 9788483349243



62 p, 415.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres

 Registre creat el 2017-02-06, darrera modificació el 2023-02-09



   Favorit i Compartir