Tendències globals en desigualtat i pobresa : relacions i implicacions
Permanyer, Iñaki (Centre d'Estudis Demogràfics)

Data: 2016
Resum: En aquest article repassarem dues de les manifestacions més conegudes relacionades amb en la distribució de la riquesa mundial: la desigualtat i la pobresa. Mentre que l'estudi de la desigualtat intenta estimar el grau de concentració/dispersió de la riquesa entre diferents unitats d'anàlisi (regions, països o individus), l'estudi de la pobresa pretén identificar aquells sectors de la societat amb unes condicions de vida inacceptablement baixes. A més de mostrar a grans trets les tendències globals en pobresa i desigualtat econòmiques, en aquest article farem una ullada a la distribució mundial d'altres dimensions no pecuniàries del benestar (l'educació i la salut) que també han estat objecte de debat en l'estudi de les conseqüències de la globalització econòmica. Tot seguit, repassarem algunes de les idees principals que envolten el debat sobre la relació existent entre el creixement econòmic, la pobresa i la desigualtat. Finalment, conclourem el treball amb un breu repàs sobre les conseqüències que la darrera crisi financera ha tingut sobre la distribució de la renda als països rics.
Nota: Nota d'Economia. Revista d'economia catalana i de sector public (Monogràfic: Anàlisi i eines per fer front a la pobresa i la desigualtat)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Globalització ; Pobresa ; Desigualtat ; Educació ; Salut ; Creixement econòmic
Publicat a: Nota d'economia, Vol. 103 (2016) , p. 25-39, ISSN 2013-8709

Adreça alternativa: http://economia.gencat.cat/ca/70_ambits_actuacio/economia_catalana/estudis_publicacions/nota_d_economia/numero-103/


15 p, 600.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-05-10, darrera modificació el 2022-03-07



   Favorit i Compartir