La historiografía hispana sobre la guerra en la época de los Austrias. Un balance, 1991-2000
Espino López, Antonio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)

Títol variant: La historiografia hispana de la guerra a l'època dels Àustria. Un balanç, 1991-2000
Títol variant: The Hispanic historiography about war in the Hapsburg period from 1991 to 2000
Data: 2003
Resum: En este trabajo, el autor reflexiona sobre la evolución historiográfica, preferentemente hispana, del estudio de la guerra en la época de los Austrias en la última década del siglo XX. Reivindicando una mayor cantidad de trabajos historiográficos sobre la materia, la única fórmula para reconducir a ésta señalándole sus carencias y los caminos a seguir, el autor analiza pormenorizadamente los diversos aspectos que se han ido investigando, cada vez con mayor fortuna: los sociológicos, el ejército de los Austrias como institución, el impacto de la guerra desde una óptica socio-económica, así como los aspectos técnicos (arquitectura militar) y los culturales. La idea final es que queda mucho por hacer y, al igual que una década atrás, todavía hay que convencer a buena parte de la profesión que estudiar la guerra no dota al estudioso de la misma de un marchamo militarista, ni señala una ideología determinada, sino que se trata de un ámbito de la historia cuyo conocimiento es indispensable para entender más cabalmente todos los demás.
Resum: En aquest treball, l'autor reflexiona sobre l'evolució historiogràfica, preferentment hispana, de l'estudi de la guerra a l'època dels Àustria durant l'última dècada del segle XX. Reivindicant una major quantitat de treballs historiogràfics sobre la matèria, la qual cosa és l'única fórmula per tal de reconduir-la tot assenyalant les seves carències i els camins a seguir, l'autor analitza detalladament els diversos aspectes que s'han anat investigant, cada vegada amb major fortuna: els sociològics, l'exèrcit dels Àustria com a institució, l'impacte de la guerra des d'una òptica socioeconòmica, així com els aspectes tècnics (arquitectura militar) i els culturals. La idea final és que queda molt per fer i, de la mateixa manera que una dècada enrere, encara cal convèncer bona part de la professió que estudiar la guerra no dota l'estudiós d'aquesta de cap connotació militarista, ni assenyala una ideologia determinada, sinó que es tracta d'un àmbit de la història, el coneixement del qual és indispensable per tal d'entendre més íntegrament tots els altres.
Resum: In this article, the author reflects on the historiographical evolution, preferentially Hispanic, of the studies about war during the Hapsburgs in the last decennium of the XXth century. Vindicating a major number of historiographical works about the subject, which is the only formula to redirect it by pointing out its deficiencies and future ways to follow, the author analyses in detail the different aspects that have been investigated: the sociological ones, the Hapsburg's army as an institution, the impact of war from a socio-economical view, as well as technical aspects (military architecture) and cultural ones. The final idea is that there is still a lot of work to do, and that it is still necessary to convince a large number of historians that the fact of studying the war topic does not give to the studious of it a militaristic personality, and that neither assigns a definite ideology, because the study of war is essential to understand completely all the others faces of History.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Historiografía ; época de los Austrias ; Historia de la guerra ; època dels Àustria ; Historiography of war ; Hapsburg army
Publicat a: Manuscrits, N. 21 (2003) , p. 161-191, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23441


31 p, 219.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2021-12-12   Favorit i Compartir