Metodologia per a la priorització d'actuacions a la xarxa viària de l'àrea MAB-6 ALT PIRINEU
Gurrera i Lluch, Joan (Generalitat de Catalunya. Direcció General de Política Territorial)

Data: 1988
Resum: La méthodologie d'évaluation et «priorisation» d'actions d'amélioration du réseau routier exposée ici est une application des techniques d'analyse multi-critère. Ces techniques, tel qu'exprime son nom, permettent de prendre en considération différents critères qui traduisent les objectifs qu'on prétend atteindre avec ces actions-la. Étant donné les implications socioéconomiques et sur l'environnement de ces actions les aspects à prendre en considération sont nombreux el hétérogènes. Avec l'expose d'un exemple concret d'application -la «priorisation» d'actions dans le réseau routier de l'aire MAB 6 HAUTES PYRENEES- on prétend que le lecteur comprenne la philosophie de ces techniques d'analyse et «priorisation» et on essaie de definir les critères et la pondération a utiliser pour évaluer chacune des alternatives d'action. Dans l'exemple exposé les criteres et la pondération sont ceux utilisés pour la réalisation des programmes d'action sur le réseau de chemins des neuf pays affectés par la loi 2/1983 de la Haute Montagne.
Resum: The methodology for evaluation and decision-making for priority action on road network improvement outlined in this article is an application of multicriteria analysis techniques. Such techniques, as their name implies, make it possible to consider various criteria, with the purpose of fulfilling the objectives established. Bearing in mind the environmental and socioeconomic implications of possible measures, the aspects to be considered must inevitably be numerous and heterogeneous. The application to a specific case -the road network in the HIGH PYRENEES MAB-6 area- aims to clarify for the reader the philosophy behind these techniques of analysis and of defining priorities. One of the most important steps in this analysis is the consideration and selection of criteria, and the weighting of different alternatives of action.
Resum: La metodología de evaluación y priorización de las actuaciones de mejora de la red viária que se expone a continuación es una aplicacion de las técnicas de analisis multicriterio. Estas técnicas, como su nombre expresa, permiten considerar diversos criterios, indicadores de los objetos que se pretende conseguir con aquellas actuaciones. Dadas las implicaciones socioeconomicas y ambientales de estas actuaciones, los aspectos a considerar serán muchos y hetereogéneos. Con la exposición de un caso concreto de aplicacion-la red del ambito MAB-6 ALT PIRINEU- se pretende que el lector capte la filosofia de estas técnicas de analisis y priorización. Una de las etapas mas importantes de este analisis consiste en la adopción de critérios y en la ponderación de las diferentes alternativas de actuación.
Resum: La metodologia d'avaluació i priorització d'actuacions de millora de la xarxa viaria que s'exposa és una aplicació de les tècniques d'anàlisi multi criteri. Aquestes tècniques, com el seu nom expressa, permeten considerar diversos criteris, traductors dels objectius que es pretén assolir amb aquelles actuacions. Ateses les implicacions socio-econòmiques i ambientals d'aquestes actuacions, els aspectes que caldrà considerar son molts i heterogenis. Amb l'exposició d'un cas concret d'aplicació -la prioritzacio d'actuacions a la xarxa de l'àmbit MAB-6 ALT PIRINEU-, hom pretén que el lector copsi la filosofia d'aquestes tècniques d'anàlisi i priorització, i també com definir les etapes imprescindibles que cal cobrir. Una de les etapes més importants és discutir i definir els criteris i ponderació que cal emprar per avaluar cada una de les alternatives d'actuació. En el cas exposat s'utilitzen els criteris i la ponderació emprats per a la confecció dels programes d'actuació sobre la xarxa de camins de les nou comarques afectades per la llei 2/1983 d'alta muntanya.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 12 (1988) p. 133-150, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41426


18 p, 548.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-06-08, darrera modificació el 2022-04-21



   Favorit i Compartir