Aproximació al moviment demogràfic d'una població paperera : Sant Pere de Riudebitlles, 1675-1799
Torrents, Àngels 1940-2004 (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1987
Resum: Cet article est un résumé du Mémoire de Licence présenté par l'auteur a l'Université de Barcelone, en octobre 1983, et qui a pour titre: La Population de Sant Pere de Riudebitlles de 1675 a 1799. Etude de Demographie Historique. Lés évenements les plus importants de la période étudiée on été surtout l'acroissement de la population et l'apparition et extension des moulins a papier, qui fonctionnaient par l'énergie hidraulique et qui ont donné de l'emploi a un bon nombre de travailleurs du papier. Apres un demi-sikcle de crise démographique, la recupération est arrivée a partir de 1740, en parallele avec le développement de l'industrie du papier. Du début a la fin du siecle le nombre d'habitants est passé de 280 a 1. 000.
Resum: This article is a résumé of part of the author's Bachelor of Arts dissertation presented at the University of Barcelona in October 1983 and entitled The Population of Sant Pere de Riudebitlles berween 1675 and 1799: A Study of Historical Demography. The most noteworthy developments during the period of study were the considerable population increase and the establishment of hydraulically-powered paper mills which gave employment to a large of expert paper-makers. After more than fifty years of demographic recession, a recovery was noticed after 1740, coinciding with the expansion of the paper industry. The population increased from about 280 inhabitants at the beginning of the century to over 1. 000 at the end.
Resum: Sant Pere de Riudebitlles és una petita població industrial i agrícola de l'Alt Penedès que tenia 2. 170 habitants l'any 1981. El municipi esta situat a la depressió prelitoral, en el sector septentrional del Penedes i és fronterer amb la comarca d'Anoia. Dista menys de mig centenar de quilometres de la gran urbs barcelonina. La vila és travessada pel riu de Bitlles o riera de Mediona. Aquestes aigües i un sistema de regadiu desenvolupat des de fa molt de temps van possibilitar l'antiga activitat paperera avui encara vigent. Sant Pere va experimentar un gran creixement demografic durant la segona meitat del segle divuit& a la vegada que neixia i creixia la indústria artesanal paperera. En aquest article tractarem les etapes de creixement demografic, l'edat en casar-se, i, finalment, aprofundirem en el coneixement del fet migratori d'aquest període.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 10 (1987) p. 89-116, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41391


28 p, 758.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-06-08, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir