Web of Science: 36 cites, Scopus: 39 cites, Google Scholar: cites,
Evolutionary recycling of light signaling components in fleshy fruits : new insights on the role of pigments to monitor ripening
Llorente, Briardo (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
D'Andrea, Lucio (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Rodríguez Concepción, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)

Data: 2016
Resum: Besides an essential source of energy, light provides environmental information to plants. Photosensory pathways are thought to have occurred early in plant evolution, probably at the time of the Archaeplastida ancestor, or perhaps even earlier. Manipulation of individual components of light perception and signaling networks in tomato (Solanum lycopersicum) affects the metabolism of ripening fruit at several levels. Most strikingly, recent experiments have shown that some of the molecular mechanisms originally devoted to sense and respond to environmental light cues have been re-adapted during evolution to provide plants with useful information on fruit ripening progression. In particular, the presence of chlorophylls in green fruit can strongly influence the spectral composition of the light filtered through the fruit pericarp. The concomitant changes in light quality can be perceived and transduced by phytochromes (PHYs) and PHY-interacting factors, respectively, to regulate gene expression and in turn modulate the production of carotenoids, a family of metabolites that are relevant for the final pigmentation of ripe fruits. We raise the hypothesis that the evolutionary recycling of light-signaling components to finely adjust pigmentation to the actual ripening stage of the fruit may have represented a selective advantage for primeval fleshy-fruited plants even before the extinction of dinosaurs.
Ajuts: European Commission 300862
Ministerio de Economía y Competitividad FPDI-2013-018882
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2011-23680
Ministerio de Economía y Competitividad BIO2014-59092-P
Ministerio de Educación y Ciencia AP2012-0189
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2014/SGR-1434
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Photosensory pathways ; Light ; Fleshy fruits ; Ripening ; Evolution
Publicat a: Frontiers in plant science, Vol. 7 (March 2016) , art. 263, ISSN 1664-462X
Obra relacionada: Llorente, Briardo; d'Andrea, Lucio and Rodríguez-Concepción, Manuel. «Corrigendum: Evolutionary Recycling of Light Signaling Components in Fleshy Fruits: New Insights on the Role of Pigments to Monitor Ripening». Frontiers in Plant Science, Vol. 13 (April 2022), art. 900067 https://doi.org/10.3389/fpls.2022.900067

Correcció de l'article: https://ddd.uab.cat/record/274297
DOI: 10.3389/fpls.2016.00263
PMID: 27014289


7 p, 395.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-11-07, darrera modificació el 2023-05-07



   Favorit i Compartir