Web of Science: 14 cites, Scopus: 16 cites, Google Scholar: cites,
Evolutionary recycling of light signaling components in fleshy fruits : new insights on the role of pigments to monitor ripening
Llorente, Briardo (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
D'Andrea, Lucio (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Rodríguez Concepción, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)

Data: 2016
Resum: Besides an essential source of energy, light provides environmental information to plants. Photosensory pathways are thought to have occurred early in plant evolution, probably at the time of the Archaeplastida ancestor, or perhaps even earlier. Manipulation of individual components of light perception and signaling networks in tomato (Solanum lycopersicum) affects the metabolism of ripening fruit at several levels. Most strikingly, recent experiments have shown that some of the molecular mechanisms originally devoted to sense and respond to environmental light cues have been re-adapted during evolution to provide plants with useful information on fruit ripening progression. In particular, the presence of chlorophylls in green fruit can strongly influence the spectral composition of the light filtered through the fruit pericarp. The concomitant changes in light quality can be perceived and transduced by phytochromes (PHYs) and PHY-interacting factors, respectively, to regulate gene expression and in turn modulate the production of carotenoids, a family of metabolites that are relevant for the final pigmentation of ripe fruits. We raise the hypothesis that the evolutionary recycling of light-signaling components to finely adjust pigmentation to the actual ripening stage of the fruit may have represented a selective advantage for primeval fleshy-fruited plants even before the extinction of dinosaurs.
Nota: Número d'acord de subvenció EC/FP7/300862
Nota: Número d'acord de subvenció MINECO/FPDI-2013-018882
Nota: Número d'acord de subvenció MINECO/BIO2011-23680
Nota: Número d'acord de subvenció MINECO/BIO2014-59092-P
Nota: Número d'acord de subvenció MEC/AP2012-0189
Nota: Número d'acord de subvenció AGAUR/2014/SGR-1434
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Photosensory pathways ; Light ; Fleshy fruits ; Ripening ; Evolution
Publicat a: Frontiers in plant science, Vol. 7 (March 2016) , art. 263, ISSN 1664-462X

DOI: 10.3389/fpls.2016.00263
PMID: 27014289


7 p, 395.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-11-07, darrera modificació el 2019-07-22



   Favorit i Compartir