Web of Science: 3 citations, Scopus: 9 citations, Google Scholar: citations
Las trayectorias educativas de hombres y mujeres jóvenes : una aproximación desde el análisis de secuencias
Julià Cano, Albert (Universitat de Barcelona. Departament de Sociologia)

Additional title: Les trajectòries educatives d'homes i dones joves. Una aproximació des de l'anàlisi de seqüències
Additional title: Educational pathways of young men and women. A sequence analysis approach
Date: 2018
Abstract: Sobre la base de la Encuesta a la Juventud de Cataluña 2012, en este artículo se define una tipología de trayectorias educativas de los jóvenes para discernir cuáles son los factores que determinan los itinerarios académicos y en qué medida existen desigualdades significativas de género. Mediante el estudio de secuencias y el análisis clúster, se determinan tres categorías de trayectorias educativas («voluntariosos», «exitosos» y «desertores») que plasman el papel configurador de los factores sociodemográficos analizados. Los resultados obtenidos indican que ser mujer reduce la probabilidad de pertenecer a un itinerario con un alto grado de abandono educativo temprano, y que este se produce más a menudo entre los autóctonos que entre los jóvenes de origen inmigrante. Las mujeres cuyos padres han conseguido grados académicos elevados permanecen en mayor medida en el sistema educativo que los chicos. Los niveles altos de apoyo parental constituyen una mayor garantía en cuanto a la continuidad en los estudios de los jóvenes que el apoyo que proporcionan profesores o tutores.
Abstract: This article defines a typology of youth educational trajectories to ascertain which factors determine the educational pathways and the extent of significant gender inequalities. With the Survey of Youth of Catalonia 2012 data, and using sequence and cluster analyses, we find three distinct categories («willful», «successful» and «deserter») which determine the shape and the role of socio-demographic factors. The reductive effect of being a woman on the probability to belong on a trajectory with a high level of early school dropout occurs to a greater extent in the native population, while the effect of gender in immigrants is lower. Women are positively influenced more than men by higher educational levels of their parents. We find a high level of parental support is the greatest guarantor of continuity in studies of young people than the support given by teachers or tutors.
Abstract: Sobre la base de l'Enquesta a la Joventut de Catalunya 2012, en aquest article es defineix una tipologia de trajectòries educatives dels joves per discernir quins són els factors que determinen els itineraris acadèmics i en quina mesura existeixen desigualtats significatives de gènere. Mitjançant l'estudi de seqüències i l'anàlisi d'agrupaments, es determinen tres categories de trajectòries educatives («voluntariosos», «amb èxit» i «desertors») que plasmen el paper configurador dels factors sociodemogràfics analitzats. Els resultats obtinguts indiquen que ser dona redueix la probabilitat de pertànyer a un itinerari amb un alt grau d'abandonament educatiu primerenc, i que aquest es produeix més sovint entre els autòctons que no pas entre els joves d'origen immigrant. Les dones els pares de les quals han aconseguit graus acadèmics elevats romanen en major nombre en el sistema educatiu que els nois. Els nivells alts de suport parental constitueixen una garantia més gran quant a la continuïtat en els estudis dels joves que no pas el suport que proporcionen professors o tutors.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Trayectorias educativas ; Juventud ; Género ; Análisis de secuencias ; Análisis clúster ; Educational trajectories ; Youth ; Gender ; Sequence analysis ; Cluster analysis ; Trajectòries educatives ; Joventut ; Gènere ; Anàlisi de seqüències ; Anàlisi d'agrupaments
Published in: Papers : revista de sociologia, Vol. 103 Núm. 1 (Gener-Març 2018) , p. 5-28 (Artículos) , ISSN 2013-9004

Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v103-n1-julia
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/331471
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/v103-n1-julia
DOI: 10.5565/rev/papers.2290


24 p, 565.9 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Papers
Articles > Research articles

 Record created 2018-01-10, last modified 2022-12-19



   Favorit i Compartir