El sistema alimentari global // Montjuïc i Port de Barcelona
Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització
Universitat Autònoma de Barcelona. Fundació Autònoma Solidària

Data: 2017
Resum: Per considerar l’alimentació des d’una perspectiva global cal posar en relació dos elements: d’una banda, la població (en dinàmica de creixement arreu del planeta), i de l’altra, la capacitat de produir aliments (que depèn, al seu torn, de la disponibilitat de terres agrícoles i de la forma com aquestes es conreen). La muntanya de Montjuïc és un mirador privilegiat de la ciutat de Barcelona i del seu Port, via d’entrada tant de creuers com de tot tipus de mercaderies, entre les quals els aliments. L’anada i vinguda de vaixells i contenidors permet aproximar-se al funcionament del règim agroalimentari global, que resol la dicotomia entre població i producció d’aliments a través de la intensificació de l’agricultura i la internacionalització de les xarxes de distribució. Un model que va acompanyat d’importants conseqüències socials i ambientals: elevat consum energètic, degradació dels sòls, contaminació d’aigües, desplaçament de la petita pagesia, pèrdua de sobirania alimentària o erosió de la biodiversitat local, entre d’altres.
Nota: Amb la col.laboració de: Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Cultura. Parc Agrari del Baix Llobregat. Mercabarna. Can Batlló
Llengua: Català.
Col·lecció: Alimentar Barcelona. Una mirada crítica al model agroalimentari de la ciutat
Matèria: Alimentació ; Sobirania alimentària
El sistema alimentari global // Montjuïc i Port de Barcelona

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Biblioteca Digital de Sobirania Alimentària (BDSA-ARAG)
Documents gràfics i multimèdia > Vídeos

 Registre creat el 2018-03-06, darrera modificació el 2019-01-18   Favorit i Compartir