Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
Las transfiguraciones reveladoras : metamorfosis clásicas y mitos prehispánicos en la literatura peruana
Usandizaga, Helena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola)

Títol variant: Les transfiguracions reveladores : metamorfosis clàssiques i mites prehispànics en la literatura peruana
Títol variant: Revealing Transfigurations : Classical Metamorphosis and Prehispanic Myths in Peruvian Literature
Data: 2019
Resum: Se estudia la coexistencia y el diálogo entre la mitología andina y la mitología clásica en tres autores peruanos del siglo XX: Gamaliel Churata, Edgardo Rivera Martínez y Laura Riesco. En los tres, se activa el significado de las transformaciones míticas en su dimensión material, que desvela la sacralidad y belleza de la materia sin oponerla a lo divino y sublime. En Churata, las transformaciones andinas y clásicas muestran la importancia de la naturaleza y la animalidad en la construcción de lo humano, y por otro lado el enunciador discute la visión dicotómica de Platón respecto a materia y espíritu. En Rivera Martínez, la confluencia de lo andino y lo clásico conduce a una percepción compleja de la belleza y la armonía, mientras que en Riesco permite entender la formación de una conciencia que incluye a lo otro y lo propio en un espacio creativo, germen de la escritura.
Resum: The coexistence and dialogue between Andean mythology and classical mythology is studied in three Peruvian authors of the 20th century: Gamaliel Churata, Edgardo Rivera Martínez and Laura Riesco. In all three, the meaning of mythical transformations is activated in their material dimension, which reveals the sacredness and beauty of matter without opposing it to the divine and sublime. In Churata, the Andean and classical transformations show the importance of nature and animality in the construction of the human, and on the other hand, the dichotomic vision of Plato regarding matter and spirit is discussed. In Rivera Martínez, the confluence of the Andean and the classical leads to a complex perception of beauty and harmony, while Riesco allows us to understand the formation of a consciousness that includes the other and our own in a creative space, a germ of writing.
Resum: S'estudia la coexistència i el diàleg entre la mitologia andina i la mitologia clàssica en tres autors peruans del segle XX: Gamaliel Churata, Edgardo Rivera Martínez i Laura Riesco. En els tres, s'activa el significat de les transformacions mítiques en la seva dimensió material, que revela la sacralitat i bellesa de la matèria sense oposar-la a allò diví i sublim. A Churata, les transformacions andines i clàssiques mostren la importància de la naturalesa i l'animalitat en la construcció de l'humà, i d'altra banda l'enunciador discuteix la visió dicotòmica de Plató respecte a matèria i esperit. A Rivera Martínez, la confluència de l'andí i el clàssic condueix a una percepció complexa de la bellesa i l'harmonia, mentre que a Riesco permet entendre la formació d'una consciència que inclou a l'altre i el propi en un espai creatiu, germen de l'escriptura.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Transformaciones míticas ; Mitología andina ; Mitología clásica ; Gamaliel Churata ; Edgardo Rivera Martínez ; Laura Riesco ; Mythical transformations ; Andean mythology ; Classical mythology ; Transformacions mítiques ; Mitologia andina ; Mitologia clàssica
Publicat a: Mitologías hoy, Vol. 19 (2019) , p. 33-50 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v19-usandizaga
Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/mitologias/article/view/v19-usandizaga
DOI: 10.5565/rev/mitologias.608


18 p, 269.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Mitologías hoy
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-07-16, darrera modificació el 2019-08-13   Favorit i Compartir